Luchtvervuiling breekt onze harten

Luchtvervuiling wordt geassocieerd met schadelijke effecten op de menselijke gezondheid, waaronder een verhoogd risico op hartaandoeningen en beroertes. Onderzoek dat vandaag is gepubliceerd in The Journal of Physiology door onderzoekers van de Universiteit van Manchester toont aan dat de kennis die we hebben over hoe vervuiling de harten van mariene soorten schade toebrengt, op mensen kan worden toegepast, omdat de onderliggende mechanismen vergelijkbaar zijn. Met andere woorden, kennis die is opgedaan door het mariene ecosysteem kan helpen het klimaat en de gezondheid van onze planeet te beschermen, terwijl het ook de menselijke gezondheid helpt.

Jaarlijks zijn er in het VK ongeveer 11.000 hart- en vaatziekten en beroertes te wijten aan luchtvervuiling, met name door zwevende deeltjes (PM) of kleine deeltjes in de lucht die gezondheidsproblemen veroorzaken. PM2.5 is een van de beste en gevaarlijkste soorten PM, is een verbinding waarvoor het VK de EU-limieten niet heeft gehaald.

Onderzoekers van deze studie keken over alle gewervelde dieren en concentreerden zich in het bijzonder op een reeks verbindingen die aan het oppervlak van PM bindt, polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK) genoemd, omdat de hoeveelheid PAK op PM is geassocieerd met de schadelijke invloed van luchtvervuiling op de hart.

Vervuiling beïnvloedt ons allemaal op planeet Aarde. Vanwege de behouden aard van de hartfunctie bij dieren, kunnen vissen die worden blootgesteld aan PAK door olievlekken als indicatoren dienen en belangrijke inzichten bieden in de gevolgen voor de gezondheid van PAK’s en luchtvervuiling door PM

Hoewel luchtvervuiling bekend is als gevaarlijk voor de mens, is het eigenlijk pas de afgelopen vijf jaar een breed onderzocht onderwerp geworden. Bij mariene soorten is het mechanisme van hoe PAK-verontreiniging hartproblemen veroorzaakt echter goed begrepen.

Studies na de olieramp met Exxon Valdez in 1999 hebben aangetoond dat het ecosysteem zich nog geen 20 jaar heeft hersteld. In 2010 bleek uit onderzoek naar vis na de olieramp met Deepwater Horizon, waarbij grote hoeveelheden PAK’s in het mariene milieu vrijkwamen, dat het vermogen van het hart om te contracteren was aangetast.

Dr. Holly Shiels, senior auteur van de studie, van de Universiteit van Manchester zei:

“Vervuiling beïnvloedt ons allemaal op planeet Aarde. Vanwege de behouden aard van de hartfunctie bij dieren, kunnen vissen die worden blootgesteld aan PAK door olievlekken als indicatoren dienen en belangrijke inzichten bieden in de gevolgen voor de gezondheid van PAK’s en PM-luchtvervuiling. ‘

Dr. Jeremy Pearson, Associate Medical Director bij de British Heart Foundation, die het onderzoek dat in deze review wordt gepresenteerd gedeeltelijk heeft gefinancierd, merkte op:

“We weten dat luchtvervuiling een enorm schadelijk effect kan hebben op de gezondheid van het hart en de bloedsomloop, en deze review vat mechanismen samen die mogelijk bijdragen aan een verminderde hartfunctie. Het verminderen van luchtvervuiling is cruciaal voor de bescherming van onze hartgezondheid. Daarom roept het BHF de volgende regering op om zich te verbinden tot het verminderen van luchtvervuiling binnen de grenzen van de WHO. ”

Bron: Universiteit van Manchester