Gebruiker e-sigaret heeft dezelfde littekens in de longen als metaalbewerkers

Onderzoekers die een patiënt bestuderen met een zeldzame longziekte genaamd hard-metal pneumoconiose, zeggen dat de ziekte waarschijnlijk werd veroorzaakt door vapen. De aandoening creëert een ongebruikelijk en onderscheidend patroon van schade aan de longen dat leidt tot ademhalingsmoeilijkheden. Het wordt meestal gediagnosticeerd bij mensen die werken met “harde metalen”, zoals kobalt of wolfraam, in banen zoals het slijpen van gereedschap, het polijsten van diamanten of het maken van tandprotheses.

De onderzoekers zeggen dat de casusgeschiedenis, gepubliceerd in het European Respiratory Journal , het eerste bekende geval is waarbij de ziekte in verband wordt gebracht met vapen. In een hoofdartikel in dezelfde editie van het tijdschrift legt de European Respiratory Society uit waarom ze e-sigaretten niet aanbevelen als hulpmiddel bij het stoppen met roken.

De casusgeschiedenis werd gemeld door Kirk Jones MD, Clinical Professor of Pathology, en Rupal Shah MD, Assistant Professor of Medicine in the Division of Pulmonary, Critical Care, Allergy and Sleep Medicine, beide van de University of California, San Francisco, VS en hun collega’s.

Professor Jones zei: “Hardmetalen pneumoconiose wordt gediagnosticeerd door naar een monster van het longweefsel van de patiënt onder de microscoop te kijken. Het heeft een onderscheidend en ongewoon uiterlijk dat niet wordt waargenomen bij andere ziekten. Wanneer we een diagnose stellen, zoeken we als bezigheid blootstelling aan metaalstof of -damp, meestal kobalt.

“Deze patiënt had geen bekende blootstelling aan hard metaal, dus we identificeerden het gebruik van een e-sigaret als mogelijke oorzaak.”

Hardmetalen pneumoconiose zorgt ervoor dat beschadigde longcellen andere cellen overspoelen en ‘gigantische’ cellen vormen die duidelijk onder een microscoop te zien zijn. Het kan leiden tot permanente littekens in de longen van patiënten met symptomen zoals ademhalingsmoeilijkheden en chronisch hoesten. Deze littekens kunnen niet worden genezen, hoewel sommige patiënten milde verbetering kunnen vertonen als de blootstelling aan hardmetaalstof stopt en ze worden behandeld met steroïden.

Toen onderzoekers de e-sigaret van de patiënt, een persoonlijk vapenapparaat voor cannabis, testten, vonden ze kobalt in de damp die het vrijmaakte, evenals andere giftige metalen – nikkel, aluminium, mangaan, lood en chroom.

Eerder onderzoek heeft ook aangetoond dat deze metalen in damp van andere e-sigaretten zijn en onderzoekers zeggen dat ze geloven dat de metalen afkomstig zijn van de verwarmingsspiralen in dampapparaten, in plaats van van een bepaald type navulling.

Dr. Shah zei: “Blootstelling aan kobaltstof is uiterst zeldzaam buiten een paar specifieke industrieën. Dit is het eerste bekende geval van een metaalgeïnduceerde toxiciteit in de long die het gevolg is van vapen en het heeft geresulteerd in langdurige, waarschijnlijk permanente, littekens van de longen van de patiënt.

“We denken dat slechts een zeldzame subset van mensen die worden blootgesteld aan kobalt deze reactie zal hebben, maar het probleem is dat de ontsteking veroorzaakt door hard metaal niet duidelijk zou zijn voor mensen die e-sigaretten gebruiken totdat de littekens onomkeerbaar zijn geworden, zoals het geval was met deze patiënt. “

Professor Jones voegde eraan toe: “Mensen die vapen, zijn vaak op zoek naar een veiliger alternatief voor roken. Maar als longartsen is het onze taak om ons zorgen te maken over de stoffen die in de long worden ingeademd, met name die stoffen die onze gebruikelijke afweermechanismen zoals deze ultrafijne nevels kunnen omzeilen.

“We geloven dat het waarschijnlijk niet alleen is dat dit opnieuw zal gebeuren, maar dat het al is gebeurd maar niet is herkend. Een van onze belangrijkste redenen om deze casusgeschiedenis te publiceren, is om onze collega’s te informeren over de mogelijke risico’s van vapen. ”

Het hoofdartikel van de European Respiratory Society over stoppen met roken benadrukt enkele kwesties van het gebruik van e-sigaretten als alternatief voor roken en concludeert dat: “De strategie ter beperking van de schade aan tabak is gebaseerd op goedbedoelde maar onjuiste of ongedocumenteerde claims of veronderstellingen.”

Co-auteur Jørgen Vestbo, hoogleraar ademhalingsgeneeskunde aan de Universiteit van Manchester, Verenigd Koninkrijk: “Onderzoek naar e-sigaretten is nog steeds minder ontwikkeld dan voor roken. Er zijn echter een aantal nieuwe onderzoeken die aantonen dat vapen de longen beïnvloedt en bovendien beginnen we nu patiënten te zien die gediagnosticeerd zijn met acute vapen-gerelateerde longziekte.

“E-sigaretten zijn schadelijk, ze veroorzaken nicotineverslaving en kunnen nooit in de plaats komen van wetenschappelijk onderbouwde hulpmiddelen om te stoppen met roken. Zowel de medische professie als het publiek zouden zich zorgen moeten maken over een nieuwe golf van longziekten veroorzaakt door een product dat sterk wordt gepromoot door de tabaksindustrie.