Chocolade verbeterde de bloedstroom in de benen

Het driemaal daags drinken van flavanol-rijke cacao verbeterde de loopafstand bij personen met perifere vaatziekte (PAD), meldt een nieuwe pilotstudie voor de Noordwest-geneeskunde. De ziekte treft ongeveer 8,5 miljoen mensen in de VS

Mensen met PAD hebben blokkades in hun bloedvaten die de bloedstroom naar hun benen vertragen of stoppen. Als gevolg hiervan hebben ze pijn en lopen ze zelfs op korte afstanden moeilijk.

“De mate van verbetering van chocolade was significant en zinvol,” zei hoofdauteur Dr. Mary McDermott, de Jeremiah Stamler professor in de geneeskunde aan de Northwestern University Feinberg School of Medicine en een arts in de Noordwestelijke geneeskunde. “Oefening is momenteel de meest effectieve medische therapie voor PAD. In deze studie waren de voordelen van chocolade vergelijkbaar met de voordelen van lichaamsbeweging. ”

McDermott benadrukte dat de proef met 44 mensen een kleine steekproef was en dat een grotere klinische proef nodig was om de bevindingen te bevestigen. De studie werd gepubliceerd op 14 februari in Circulation Research.

Mensen van 60 jaar en ouder die de cacaodrank driemaal daags gedurende zes maanden dronken, konden in een wandeltest van zes minuten tot 42,6 meter of ongeveer 140 voet verder lopen, in vergelijking met degenen die hetzelfde type dranken zonder cacao dronken .

Deelnemers lieten hun bloedstroom in hun benen meten met behulp van magnetische resonantiebeeldvorming. Degenen die ermee instemden, hadden een kuitspierbiopsie om de spiergezondheid te evalueren.

De cacao die in het onderzoek werd gebruikt, was rijk aan epicatechine, dat in grotere hoeveelheden voorkomt in donkere chocolade (meer dan 85% cacao) dan in melkchocolade.

Met het ouder worden daalt de bloedtoevoer naar de benen, zelfs bij verder gezonde mensen. Oudere mensen hebben ook een slechtere spiergezondheid en mitochondriale activiteit. Daarom, hoewel niet getest in deze studie, is er het potentieel voor cacao om het lopen bij ouderen zonder PAD ook te verbeteren, zei McDermott.

McDermott, die de meeste dagen van een halve reep pure chocolade geniet, zei dat het redelijk was voor mensen met PAD om dagelijks een kleine hoeveelheid donkere chocolade te consumeren.

Deelnemers aan de cacaogroep van de proef dronken driemaal daags een drank met één eetlepel onbewerkte, niet-gealkaliseerde cacao. Dat is een totaal van 75 milligram epicatechine, de meest prominente flavanol in cacao, waarvan wordt aangenomen dat het verantwoordelijk is voor de verbetering van de bloedstroom en het lopen. Flavanolen zijn een soort antioxidant gemaakt door planten en zijn aanwezig in sommige soorten fruit, groenten en cacao.

(Alkalisch of Dutch processed cacaopoeder wordt gewassen met een oplossing die de zuurgraad van cocoa neutraliseert. Dit proces vernietigt de flavanolen.)

Onderzoekers ontdekten dat de cacaodrinkers 20% verbeterde bloedtoevoer naar hun kuiten hadden en verbeterde spiergezondheid en -functie in vergelijking met de placebogroep. De cacaodrinkers hadden ook 14% verhoogde dichtheid van hun capillairen, kleine bloedvaten die zuurstof aan het weefsel leveren. De verbetering in haarvaten is aangetoond in dierstudies; dit is de eerste keer dat het bij mensen is aangetoond.

Bovendien verbeterde de mitochondriale activiteit, een marker voor energieproductie in de cel en gezonde spieren, met 98%. De cacao bereikte zijn piekeffect drie uur na inname.

Een loopbandtest liet geen verbetering van de loopafstand zien, maar McDermott zei dat de verbetering van het lopen op zes minuten afstand beter overeenkomt met het lopen in het dagelijks leven en een relevantere uitkomst is voor patiënten met PAD.

“De epicatechinen in chocolade helpen de bloedvaten verwijden, waardoor meer zuurstof naar de weefsels kan reizen,” zei McDermott. “In dierstudies bevordert epicatechine ook spiergroei en kan het de atrofie van gewone spieren bij PAD-patiënten ongedaan maken.”

Patiënten die de placebodrank dronken hadden een afname van hun loopafstand in vergelijking met hun uitgangswaarden, wat typerend is voor andere studies waarin mensen met PAD zonder behandeling in de loop van de tijd hun loopafstand van zes minuten hebben afgenomen.

“Dit is een pijnlijke, invaliderende ziekte,” zei McDermott. “Als deze bevindingen worden bevestigd in een groter onderzoek, zou cacao, een relatief goedkoop, veilig en toegankelijk product, mogelijk significante verbeteringen kunnen opleveren in de gezondheid van kuitspieren, bloedstroom en uiteindelijk wandelen voor PAD-patiënten.”