Bloedvaten van vrouwen verouderen sneller dan mannen

Nieuw onderzoek van het Smidt Heart Institute op Cedars-Sinai toonde voor het eerst aan dat de bloedvaten van vrouwen – zowel grote als kleine slagaders – sneller verouderen dan mannen. De bevindingen, woensdag gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Cardiology, zouden kunnen helpen verklaren waarom vrouwen de neiging hebben om verschillende soorten hart- en vaatziekten en met een andere timing te ontwikkelen dan mannen.

“Velen van ons in de geneeskunde hebben lang geloofd dat vrouwen mannen gewoon ‘inhalen’ wat betreft hun cardiovasculair risico,” zei Susan Cheng, MD, MPH, MMSc, ​​senior auteur van de studie en directeur van Public Health Research aan de Smidt Heart Institute. “Ons onderzoek bevestigt niet alleen dat vrouwen een andere biologie en fysiologie hebben dan hun mannelijke tegenhangers, maar illustreert ook waarom vrouwen vatbaarder zijn voor het ontwikkelen van bepaalde soorten hart- en vaatziekten en op verschillende momenten in het leven.”

Met behulp van community-gebaseerde gegevens verzameld van meerdere locaties in het hele land, voerden Cheng en haar onderzoeksteam sekse-specifieke analyses van gemeten bloeddruk uit – een kritische indicator voor cardiovasculair risico. De gegevens vertegenwoordigden bijna 145.000 bloeddrukmetingen, serieel verzameld over een periode van 43 jaar, van 32.833 deelnemers aan de studie variërend in leeftijd van 5 tot 98 jaar oud.

Omdat het risico van een persoon op een hartaanval, hartfalen of een beroerte meestal begint met een hoge bloeddruk, hebben de onderzoekers van Cedars-Sinai hun enorme gegevens doorzocht op zoek naar aanwijzingen en patronen over hoe de bloeddruk begint te stijgen. Vervolgens vergeleken onderzoekers de gegevens van mannen en vrouwen met elkaar, maar vergeleken vrouwen met vrouwen en mannen met mannen.

Met deze aanpak konden onderzoekers vaststellen dat de progressie en evolutie van de vasculaire functie van vrouwen heel anders is dan voor mannen. In feite vertoonden vrouwen tekenen van bloeddrukverhoging veel eerder in het leven dan mannen.

“Onze gegevens toonden aan dat de tarieven van het versnellen van de bloeddruk significant hoger waren bij vrouwen dan bij mannen, beginnend eerder in het leven,” zei Cheng, de Erika J. Glazer-leerstoel voor cardiovasculaire gezondheid van vrouwen, die ook dient als directeur van Cardiovasculaire Populatiewetenschappen aan de Barbra Streisand Women’s Heart Center. “Dit betekent dat als we de hypertensie-drempel precies op dezelfde manier definiëren, een 30-jarige vrouw met hoge bloeddruk waarschijnlijk een hoger risico op hart- en vaatziekten heeft dan een man met hoge bloeddruk op dezelfde leeftijd.”

Persbericht Cedars-Sinai