ACE-remmers en angiotensine receptor blokkers kunnen risico COVID-19 verhogen

James Diaz, MD, MHA, MPH & TM, Dr. PH, professor en hoofd van Environmental Health Sciences aan de LSU Health New Orleans School of Public Health heeft een mogelijke verklaring voor de ernstige long complicaties bij sommige mensen met de diagnose COVID-19. Het manuscript werd online gepubliceerd door Oxford University Press in het Journal of Travel Medicine.

De SARS-bètacoronavirussen, SARS-CoV, die de SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) uitbraak in 2003 veroorzaakten en de nieuwe SARS-CoV-2, dat  COVID-19 veroorzaakt, bindt aan angiotensine waarbij enzym 2 (ACE2) receptoren in de onderste luchtwegen worden geconverteerd om de toegang van de longen te vergemakkelijken. Virale longontsteking en mogelijk dodelijk ademhaling falen kan voorkomen bij vatbare personen na 10 tot 14 dagen.

“Angiotensine converterende enzymremmers (ACEI’s) en angiotensine receptorblokkers (ARB’s) zijn sterk aanbevolen medicijnen voor patiënten met hart- en vaatziekten waaronder hartaanvallen, hoge bloeddruk, diabetes en chronische nierziekte om er maar een paar te noemen,” merkt Dr. Diaz op. ‘Veel van degenen die deze ziekten ontwikkelen, zijn oudere volwassenen die deze medicijnen voorgeschreven krijgen en elke dag innemen. ”

Onderzoek op experimentele modellen heeft een toename van het aantal ACE2 receptoren aangetoond in de cardiopulmonale circulatie na intraveneuze toediening van infusie met ACE-remmers.

‘Aangezien patiënten die worden behandeld met ACEI’s en ARBS een hoger aantal ACE2-receptoren in hun longen krijgen die zich  binden aan coronavirus S-eiwitten, lopen zij mogelijk een verhoogd risico op ernstige ziekte verschijnselen in geval van SARS-CoV-2 infecties’, legt Diaz uit.

Diaz schrijft dat deze hypothese wordt ondersteund door een recente analyse van 1.099 patiënten met door laboratorium bevestigde COVID-19-infecties behandeld in China tijdens de periode van 11 december 2019 tot 29 januari 2020. Deze studie rapporteerde ernstigere ziektes bij patiënten met hypertensie, coronaire hartziekte, diabetes en chronische nierziekte. Alle patiënten met de vastgestelde diagnoses voldeden aan de aanbevolen indicaties voor behandeling met ACEI’s of ARB’s. Diaz zegt dat twee mechanismen kinderen kunnen beschermen tegen COVID-19-infecties – kruisbeschermende antilichamen uit meerdere bovenste luchtwegen infecties veroorzaakt door de verkoudheid veroorzakende alfa-corona virussen, en minder ACE2-receptoren in hun lagere luchtwegen om de S-eiwitten van de bèta-corona virussen te binden.

Hij beveelt toekomstige case-control studies aan bij patiënten met COVID-19 infecties om te bevestigen of chronische therapie met ACEI’s of ARB’s het risico op ernstige complicaties verhoogt.

Vertaling: Andre Teirlinck