Te veel medicijnen, te veel ziekenhuisbezoeken

Een nieuw onderzoek van de Universiteit van Bath toont aan dat inappropriaat polyfarmacie – het onnodig of overmatig gebruik van meerdere medicijnen – een belangrijke oorzaak is van spoedopnames bij 65-plussers. Ouderen slikken vaak veel medicijnen om chronische aandoeningen te behandelen, wat kan leiden tot zogenaamde voorschrijf-cascades en een vicieuze cirkel van nieuwe bijwerkingen en extra medicijnen.

Onderzoekers analyseerden een grote dataset uit het VK en ontwikkelden drie machine learning-modellen die 30-dagen spoedopnames bij ouderen met ongeveer 75% nauwkeurigheid kunnen voorspellen. De Drug Burden Index (DBI) – een maat voor de belasting van medicijnen met kalmerende of anticholinerge werking – bleek een sterke voorspeller van ziekenhuisopnames.

Andere risicofactoren zijn onder meer beperkte mobiliteit, eerdere valpartijen of botbreuken, roken en overmatig alcoholgebruik.

Het onderzoek legt de basis voor de ontwikkeling van een digitale tool of app waarmee zorgverleners snel kunnen inschatten of een oudere patiënt risico loopt op een ziekenhuisopname. De app zou vragen stellen over medicatie, leefstijl en chronische aandoeningen en vervolgens een risicoscore genereren. Zo kunnen zorgverleners tijdig ingrijpen en mogelijk levens verbeteren en zorgkosten verlagen.

Het aanpakken van polyfarmacie is wereldwijd een volksgezondheidsprioriteit. Dit onderzoek onderstreept het belang van data-gedreven benaderingen en biedt handvatten voor het veiliger voorschrijven van medicijnen aan ouderen – met als doel minder spoedopnames en betere zorg voor een groeiende oudere populatie.