1.0 Inleiding
Wat is zielkunde? [1] Hoe is de mens tot zielkunde gekomen? Het antwoord op die vragen lig eigenlijk in de mens zelf. Immers, zodra twee mensen met elkaar praten over zichzelf of over anderen, over hun kinderen of hun familie zijn ze misschien zonder het te weten met zielkunde bezig. Overal waar mensen zijn, ontmoeten we de zielkunde en dat is altijd al zo geweest. Is dat nu psychologie zul je misschien afvragen? Het is natuurlijk geen wetenschappelijke zielkunde; ze is meer intuïtief maar ze berust toch voor een deel op ervaring. Als we dus over iemand spreken, over zijn handelingen en eigenaardigheden, dan doen wij aan intuïtieve zielkunde!
De eenvoudige mens uit de oudheid dacht dat de wereld met goede en boze geesten bevolkt was. Die geesten waren zielen, die bij de dood het lichaam hadden verlaten en een nieuw verblijf zochten. Aldus ontstond het geloof in zielsverhuizing. De ziel werd dus het levensprincipe of levensbeginsel van mens, dier en plant, want het leven leek alleen mogelijk door de levenskracht van de ziel. Duizenden jaren lang bleef het object van de psychologie (psyche = ziel, logos = leer) dat van de levensverschijnselen. Pas met Descartes (1650, [2]) werd dit beperkt tot het bewustzijn!
‘Wijsgerige beschouwing’
Vooral de oud-Griekse denkers hebben getracht doel en het wezenlijke van de mens en wereld proberen te verklaren; maar hoe verschillend hun standpunt ook was, zij kwamen allen hierin overeen dat de wereld een kosmos – orde of een ‘sieraad’ – is. Het streven naar kennis van dat ‘sieraad’ was de roeping van de wijsgeer, maar bij de bouw van zijn stelsel kwam hij in aanraking met vragen over de oorsprong en grenzen van de menselijke kennis en dus ook met de leer van de zielsverschijnselen. Op die wijze bleef de zielkunde eeuwenlang een deel van de wijsbegeerte ofwel de filosofie (philos = liefhebbend, sophia = wijsheid, philosophia = liefde tot de wijsheid).
Maar hoe moest men zich de ziel en bezieling voorstellen? En waar was de ziel te lokaliseren in het fysieke lichaam?
[1] Zielkunde is de ‘wetenschap’ van de ziel en van al haar functies
[2] Descartes opperde dat de pijnappelklier “de zetel van de ziel” is om verschillende redenen. Ten eerste is de ziel een eenheid, en in tegenstelling tot veel andere hersengebieden leek de pijnappelklier een eenheid te zijn (hoewel later microscopisch onderzoek aantoonde dat hij uit twee hemisferen bestaat).
2.0 Een volhardende mythe
‘De geschiedenis van het ‘zielsonderzoek’
Griekse filosofen die naar de ‘zetel van de ziel’ zochten, kwamen tot verschillende conclusies. Maar verwonderlijk genoeg kunnen de voorstellingen die de eerste (Griekse) onderzoekers (bijv. Aristoteles) zich ervan maakten de werkelijkheid het meest nabij.
‘De zetel van de rationele ‘geest’ is de pijnappelklier (?)’
Descartes besteedde veel tijd (1649) aan studie van de pijnappelklier en ging ervan uit dat de pijnappelklier dé centrale plaats was voor interactie tussen lichaam en ‘geest’.
Hij noemde de pijnappelklier ‘de zetel van de rationele geest’ wat later door menig medium vertaald is naar de ‘zetel van de ziel’; meest goddelijke bewustzijn in de mens – zijn alwetende, geestelijke en allesomvattende ‘geest’. In tegenstelling tot Descartes en vele filosofen van de Verlichting was Immanuel Kant (1724-1804, [2]) ook van mening dat er theoretisch, d.w.z. strikt wetenschappelijk beschouwd, niets over het bestaan of het wezen van de ziel bewezen kan worden. Het wel of niet gescheiden zijn van lichaam en ziel en de verwarring van geest en ziel zijn een rol blijven spelen in de filosofie. De mens is een ‘zielloos mechanisme’ zoals heden ten dage nog vele psychologen en filosofen durven te beweren!
‘Je ziel zelf zit ter hoogte van je derde chakra, je gevoelscentrum’
In sommige Oosterse en esoterische filosofieën (bijv. Reiki, Hindoeïsme, Tibetaanse Tantra, Indiase Yoga, Kundalini-filosofie, etc.) wordt de pijnappelklier (de epifyse) nog steeds geassocieerd met het kruinchakra en soms met het voorhoofdchakra, dat ook wel ‘het derde oog’ (ook wel ‘kruin-oog’ genoemd) – de ‘zetel van de ziel’ – wordt genoemd! Maar ook heel wat andere Oosterse leringen beweren dat de ziel zich in de ‘hara’ (het heilige gebied rond je navel) bevindt en dat is vijf centimeter ónder de navel. Let op: Je ziel is niet je derde chakra, maar bevindt zich ter hoogte van je derde chakra, aldus ‘ingewijden’. Om het exact uit te drukken, volgens W. Gijsen [1], ligt je ziel op de gulden snede van je lichaamslengte!
Maar toch zijn er weer ‘andersdenkenden’ die bij hoog en laag beweren dat de ziel wordt gelokaliseerd op de zonnevlecht-chakra en wel zo’n vijftien centimeter bóven de navel! De vraag die nu nog steeds niet beantwoord is, is ‘Waar is de ziel nu werkelijk gehuisvest, gelokaliseerd?’ ‘Is dit rondom één chakra-knooppunt (buikchakra of hypofyse-chakra) of toch rondom een orgaan, het hart bijvoorbeeld?’
[1] William Gijsen, boek ‘Maak je Hemel op Aarde’
[2] Ook Wittgenstein (1881-1951) signaleert ook dit zelfde probleem
3.0 De spirituele tradities
‘Plausibele verklaring voor het hart als ‘zetel van de ziel’
Opmerkelijk is wel, dat méér dan twee duizend jaar geleden Aristoteles toen al schreef, dat het hart ‘de zetel van de ziel’ vertegenwoordigt, dit in tegenstelling tot datgene wat de huidige mediums, filosofen en wetenschappers en ontelbare vlugschriften durven te beweren. En juist Aristoteles’ voorstelling van het hart als het middelpunt van het levende lichaam zou vanwege de voor elk mens voelbare hartslag zo plausibel moeten zijn! Dat het hart een zeer belangrijke plaats inneemt in de (centrale) ligging waar de ziel het meest mee is verbonden, is voor menigeen dan ook acceptabel. Realiseer je wel dat de ziel met het lichaam en geest op drie verschillende locaties het meest direct verbonden is, te weten: het hart, het hoofd en de buikstreek.
Maar besef en weet óók dat de ziel – jouw ziel – tegelijkertijd het hele lichaam omhult en doordringt én zich ‘uit’ via het chakra-aurasysteem middels haar krachtige of minder krachtige energie-uitstraling. Dus het aanwijzen van de exacte locatie van de ziel – de ‘zetel van de ziel’ – is een illusie, want de ziel vertegenwoordigt een golvend, fluctuerend energiepatroon rondom het hele lichaam; ook rondom je hoofd, armen en voeten. En die ene keer zal de ziel meer ‘oplichten’ – zich sterk verbonden voelt met je hartgevoelens – rondom het hartcentrum zodra jij je hartgevoelens – gevoelens van oprechte liefde – toont en de andere keer iets meer rondom de buik of het hoofdstreek.
De ziel zit in tegenstelling tot de geest (het analytische denkvermogen, het brein) dus overal. De ziel is overal in je en om je heen. De ziel is wat je omvat. Vaak wordt gesproken over ‘dat je lichaam het voertuig van de ziel is’ of ‘je lichaam is de tempel van je ziel’ met het accent op het lichaam. Deze uitdrukkingen helpen de mensen te laten inzien, dat zij meer zijn dan hun lichaam alleen; dat er iets ‘groters’ is dan zij. De ziel is groter dan je lichaam. De ziel wordt niet door het lichaam gedragen, maar draagt het lichaam in zich.
Het begrip aura waar we allemaal wel eens van hebben gehoord, is het dichtste wat er bij komt als je spreekt over de ziel. Maar het gebied waar de ziel zich manifesteert – voelbaar is, ja wel letterlijk voelbaar is – is het zogenaamde etherlichaam of etherisch lichaam [1] dat slechts enkele centimeters buiten het hele lichaam ‘uitsteekt.’
4.0 De hartfrequentie
Maar is er dan tóch nog een specifieke locatie – één orgaan bijvoorbeeld – aan te wijzen waar de ziel ‘verblijft’ tijdens de momenten dat ziel in het fysieke lichaam is gehuisvest?
‘Het hart is autogeen en heeft een eigen geheugen’
Zeer opmerkelijk is dat het hart een elektromagnetisch energieveld genereert dat wel 5000 x meer energie uitzendt als bij het denken ontstaat. Het regelmatige samentrekken van de spiercellen van het hart wekt een krachtig elektrisch veld op, namelijk elke hartslag produceert zo’n twee en een half Watt! En ook opmerkelijk is, dat het elektrische veld van het hart 40 tot 60 keer sterker is dan dat van de hersenen!
Maar wat nog veel opmerkelijker was dat wetenschapper als Mantak Chia ontdekte dat ons hart in zijn elektromagnetische frequentie overeenstemt met die van de planeet aarde! Ze maten daartoe d.m.v. elektroden tegelijkertijd de elektromagnetische pulsen van het menselijke hart, evenals die van de aarde [ELF resonanties; golven met uiterst lage frequenties). De overeenstemming van de hartcurven en die van de aarde was groter naarmate de proefpersoon zich in harmonie met de aarde voelde. Ook ontdekten de onderzoekers dat de aarde evenzeer op de veranderingen van het menselijke hart reageert. Hieruit zou je kunnen concluderen dat de ziel – je innerlijke wijsheid, je intuïtie, je hogere zelf – het meest verbonden is met je hart(streek), want zowel het elektrische veld als het magnetische veld van het hart veranderen met elke hartslag, met elk plotseling opkomend gevoel, met elke informatie-input ongeacht welk soort informatie!
‘Er is geen hart dat niet momenten van verlangen kent, een hartstocht naar iets beters, verheveners en heiligers dan waar het nu weet van heeft’. [Henry Beecher, Amerikaanse theoloog]
[1] Etherlichaam of etherisch lichaam is volgens de aura-leer de eerste laag; het lichaam dat het dichtst (0,5 tot 5 cm) staat op je fysiek lichaam. Het etherisch of energetisch lichaam staat voor de energie die alles in je fysieke lichaam doet stromen. Het energetische lichaam is niet alleen van binnenin, maar ook van buitenaf merkbaar. Je energetische lichaam omvat onder andere de volgende systemen: chakra’s (7 energiecentra), meridianen, aura, yin & yang, hartcoherentie, hersengolfcoherentie en het ‘hara’-punt (het heilige gebied rond je navel). Het etherische lichaam (behelst de blauwdruk of patroon van je fysieke lichaam; de groei- en vormkrachten).
6.0 Je ziel kunnen voelen en ervaren
Spiritueel therapeut Pamela Kribbe maakt in haar channelings onder andere contact met de energie van Jeshua ben Jozef (Jezus), Maria, Maria Magdalena en Moeder Aarde.
Jeshua ben Jozef (Jezus) vertelt: ‘Op dit punt aangekomen wil ik jullie iets vertellen over de niveaus waarop je je ziel kunt voelen, kunt ervaren. Er zijn namelijk verschillende niveaus waarop je je ziel kunt voelen, en op haar afgestemd kunt zijn.
De ziel is niet meer iets boven of buiten je, maar is ze heel lichamelijk voelbaar aanwezig, ook in de onderste helft van je lichaam, in je buik, in je benen en je voeten. Maak er eens contact mee hoe het in je lichaam voelt als je ziel met jou in contact staat, als jij er helemaal bent vanuit je ziel. Voel de stevigheid van dit contact. Voel de rust en vredigheid ervan. Het ervaren van vrede en rust, van een diepe kalmte is de basis van alle zielscontact. Als dit er niet is, is het contact met je ziel niet volledig’.
‘Waarom zeg ik dit? Omdat er ook een ander niveau is, waarop je contact kunt maken met de ziel en dat bevindt zich lichamelijk gezien hoger in je energieveld (Red. aura). Velen van jullie zijn intuïtief begaafd en ook helder-voelend. Je kunt vanuit je zesde zintuig, vanuit je energetische waarnemingsvermogen van alles om je heen oppikken: stemmingen en gedachten van anderen. Dit kan gebeuren vanuit het derde oog, én vanuit je hart voel je vaak mee met andere’ …..
7.0 Samenvatting
Wáár zit de ziel nu in precies in het fysieke lichaam? Is er één locatie aan te wijzen waar de ziel is ‘gezeteld’? Is de epifyse (pijnappelklier) daadwerkelijk de ‘zetel van de ziel’, zoals door ontelbare mediums, paragnosten en ‘zieners’ tot nu toe nog steeds durven te beweren?
Antwoord is simpel: Neen, de ziel is niet alleen gezeteld (‘gehuisvest’) in de epifyse of pijnappelklier, het hoofd, de buikstreek of het hart, maar omhult én doordringt het hele fysieke lichaam! Maar de ziel is het meest direct verbonden met het hart; de ziel spreekt als het ware via je hartgevoelens! De beste vergelijking die je kunt bedenken als je het hebt over de locatie en hoe jij je ziel het best kunt voorstellen, is het begrip ‘aura’ introduceren! De aura of het elektromagnetische energieveld omringt én doordringt het fysieke lichaam op allerlei wijze. Aura’s onthullen onze geestelijke, fysieke en spiritueel welzijn. De energieën die door de aura stroomt, weerspiegelt onze persoonlijkheid, onze levenswijze, onze gedachten en gevoelens.
-
Intuïtie [1] is het gehoor van de ziel.
-
De taal van de ziel is zuivere emoties; voornamelijk hartgevoelens
-
Het is de ziel die het zesde zintuig vertegenwoordigt; niet de’ geest’
-
De ziel manifesteert zich het meest rondom het hart en het etherlichaam.
-
De ziel omhult én doordringt jouw fysiek lichaam.
‘Als je intuïtiever wilt worden, zorg dan dat niets aan je voorbij gaat!’
[1] Intuïtie is de eigenschap dat je iets aanvoelt zonder erover te denken. Letterlijk vanuit het Latijn betekent intuïtie ‘innerlijk zien’!
8.0 Voel de aanwezigheid van je ziel
‘Versmelten is het één-wordingsproces’
Het is tijd om je te verbinden met je ziel; één te worden met je ziel. Roep je ziel tot je door de toon [AUM, OM, etc.] van je ziel te laten klinken. Je ziel hoort je en komt langzaam naderbij. Stel je voor hoe haar stralende energie (licht) dichterbij komt, totdat het pal voor je staat. Voel haar vriendelijke acceptatie van en liefde voor jou. Zij is vol vreugde omdat jij met haar wilt versmelten; één wilt worden. Terwijl je ziel zich erop voorbereidt met jou te versmelten, vraagt ze je opnieuw: ’Ben je gereed om met mij te versmelten?’ Wees er zeker van dat je er klaar voor bent vóórdat je de volgende stap zet. Als je voelt dat je er nog niet klaar voor bent, werk dan met je sub-personen [sub-persoonlijkheden, Nieuwsbrief ‘Je ziel voor de eerste keer ontmoeten’] tot het moment dat je kunt antwoorden: ‘Ja, ik ben er klaar voor’.
‘Je hartcentrum’
Als je gereed bent, komt je ziel naderbij. Ze begint je langzaam en respectvol te omhullen. Laat de bol van licht – energie van liefde – van je ziel je lichaam omhullen rondom je hartcentrum; je hartchakra. Je kunt nu eventjes je ogen sluiten om deze versmelting ten volle te ervaren. Voel jezelf omgeven door licht, door onvoorwaardelijke liefde. Stel je bewegende patronen van licht voor. Overal om je heen. Vind één patroon van licht en laat jezelf ‘erin vallen’. Voel hoe je daarmee het licht van je ziel wordt, want je ziel bestaat uit licht; uit hoge(re) trillingsfrequenties.
Hans Zevenboom