xCT-eiwit speelt sleutelrol bij remmen van alvleesklierkanker en stemming

Het onderzoek van VUB-onderzoekers benadrukt het potentieel van het xCT-eiwit in toekomstige kankerbehandelingen. Onder leiding van neurowetenschapper Ann Massie en pancreaskankerexpert Ilse Rooman hebben hun gezamenlijke inspanningen aangetoond dat het richten op het xCT-eiwit niet alleen de tumorgroei vermindert, maar ook implicaties heeft voor het reguleren van ontstekingsreacties en het verbeteren van de stemming.

Door genetische manipulatie om het xCT-eiwit bij muizen met alvleesklierkanker te verwijderen, observeerden de onderzoekers een vermindering van de tumorlast naast een afname van zowel systemische als cerebrale ontstekingsreacties. Dit cascade-effect had een positieve invloed op het immuunsysteem en verlichtte aandoeningen zoals angst en depressie.

Olaya Lara, een promovendus in het laboratorium van prof. Massie, onderstreept de bredere impact van hun bevindingen: “Dit onderzoek geeft aan dat het manipuleren van xCT verder kan gaan dan alleen het remmen van de tumorgroei. Het heeft ook gunstige effecten op andere facetten van de ziekte, waaronder de stemming. potentieel de weg vrijmaken voor een meer alomvattende aanpak voor de behandeling van alvleesklierkanker.”

Alvleesklierkanker blijft een van de meest agressieve vormen van kanker, gekenmerkt door sombere overlevingskansen. De inzichten uit dit onderzoek bieden veelbelovende mogelijkheden voor verder onderzoek en eventuele klinische onderzoeken waarbij menselijke proefpersonen betrokken zijn.