Paracetamol tijdens zwangerschap veroorzaakt taalachterstand bij kinderen

Acetaminophen wordt beschouwd als de veiligste vrij verkrijgbare pijnstiller en koortsverlager die beschikbaar is tijdens de zwangerschap en onderzoeken tonen aan dat 50%-65% van de vrouwen in Noord-Amerika en Europa de pijnstiller tijdens de zwangerschap heeft gebruikt. Een nieuwe studie van onderzoekers aan de Universiteit van Illinois Urbana-Champaign onderzocht de relatie tussen gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap en taalresultaten bij kleine kinderen. Het bleek dat het toenemend gebruik van paracetamol verband hield met taalvertragingen.

De bevindingen werden gerapporteerd in het tijdschrift Pediatric Research.

Eerdere onderzoeken hebben associaties gevonden tussen het gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap en slechtere communicatieve vaardigheden bij kinderen. “Die studies gebruikten echter metingen van de taalontwikkeling die minder nauwkeurig waren dan de methoden die in het huidige onderzoek werden toegepast”, zei Megan Woodbury, die het onderzoek leidde als afgestudeerd student bij emeritus hoogleraar vergelijkende biowetenschappen Susan Schantz. Het werk werd uitgevoerd als onderdeel van de Illinois Kids Development Study, die onderzoekt hoe blootstelling aan het milieu tijdens de zwangerschap en de kindertijd de ontwikkeling van kinderen beïnvloedt. Schantz is hoofdonderzoeker van IKIDS. Woodbury is nu een postdoctoraal onderzoeker aan de Northeastern University in Boston.

“In eerdere onderzoeken werd zwangere mensen hoogstens één keer per trimester gevraagd naar hun gebruik van paracetamol,” zei Woodbury. “Maar met IKIDS spraken we tijdens de zwangerschap elke vier tot zes weken en vervolgens binnen 24 uur na de geboorte van het kind, dus we hadden zes tijdstippen tijdens de zwangerschap.”

Bij de taalanalyses waren 298 tweejarige kinderen betrokken die prenataal waren gevolgd, van wie er 254 op driejarige leeftijd terugkeerden voor verder onderzoek.

Voor de 2-jarigen wendden de onderzoekers zich tot de MacArthur-Bates Communicative Development Inventories, waarin een ouder wordt gevraagd te rapporteren over de woordenschat van het kind, de taalcomplexiteit en de gemiddelde lengte van de langste drie uitingen van het kind.

“We wilden op die leeftijd gegevens verzamelen omdat het de periode is die ‘woordexplosie’ wordt genoemd, waarin kinderen elke dag gewoon woorden aan hun woordenschat toevoegen”, zegt Schantz.

Bij de meting van de woordenschat werd aan ouders gevraagd de woorden te selecteren die hun kind had gebruikt uit een lijst van 680 woorden.

De ouders beoordeelden hun kind opnieuw op 3-jarige leeftijd en vergeleken hun taalvaardigheid met die van hun leeftijdsgenoten.

De analyse bracht het gebruik van paracetamol in het tweede en derde trimester van de zwangerschap in verband met bescheiden maar significante vertragingen in de vroege taalontwikkeling.

“We ontdekten dat een verhoogd gebruik van paracetamol – vooral tijdens het derde trimester – geassocieerd was met lagere scores en een kortere ‘gemiddelde duur van uitingen’ na twee jaar,” zei Woodbury.

“Op 3-jarige leeftijd hield het grotere gebruik van paracetamol tijdens het derde trimester verband met het feit dat ouders hun kinderen als lager beoordeelden dan hun leeftijdsgenoten op het gebied van hun taalvaardigheid,” zei Schantz. “Dit resultaat werd vooral vastgesteld bij mannelijke kinderen.”

De meest dramatische bevinding was dat elk gebruik van paracetamol in het derde trimester van de zwangerschap gepaard ging met een vermindering van de woordenschat van bijna twee woorden bij tweejarigen.

“Dit suggereert dat als een zwangere vrouw tijdens het derde trimester van de zwangerschap 13 keer paracetamol – of één keer per week – paracetamol zou innemen, het kind op 2-jarige leeftijd 26 woorden minder zou kunnen uiten dan andere kinderen van die leeftijd”, aldus Woodbury.

De ontwikkeling van de hersenen van de foetus vindt plaats tijdens de zwangerschap, maar het tweede en derde trimester zijn vooral kritiek, zei Schantz.

“Het gehoor ontwikkelt zich in het tweede trimester, maar de taalontwikkeling begint al in het derde trimester voordat de baby zelfs geboren is”, zei ze.

“Er wordt gedacht dat paracetamol zijn pijnstillende werking uitoefent via het endocannabinoïde systeem, wat ook erg belangrijk is voor de ontwikkeling van de foetus,” zei Woodbury.

De bevindingen moeten in uitgebreider onderzoeken worden getest, aldus de onderzoekers. Tot die tijd moeten mensen niet bang zijn om paracetamol te gebruiken tegen koorts of ernstige pijn en ongemak tijdens de zwangerschap. Aandoeningen zoals zeer hoge koorts kunnen gevaarlijk zijn en het gebruik van een medicijn zoals paracetamol zal waarschijnlijk helpen.

“Er zijn geen andere opties die mensen kunnen nemen als ze die echt nodig hebben”, zei Schantz. “Maar misschien moeten mensen voorzichtiger zijn als ze zich tot het medicijn wenden om kleine pijntjes en kwalen te behandelen.”

Dit werk werd ondersteund door het Children’s Environmental Health and Disease Prevention Research Center, gefinancierd door het National Institute of Environmental Health Sciences en het Amerikaanse Environmental Protection Agency en het National Institutes of Health Environmental Influences on Child Health Outcomes-programm.

Vertaling persbericht Andre Teirlinck