Kan ademhalings- en ontspanningstechniek stress op werkplek helpen verminderen?

De impact van ademhalings- en ontspanningstechnieken op het helpen van mensen bij het omgaan met werkeisen en het hen in staat stellen tot rust te komen, wordt onderzocht door onderzoekers van de Universiteit van Surrey. Voor dit nieuwe onderzoek worden mensen van 18 jaar en ouder en met een voltijdbaan gezocht.

Professor Mark Cropley, hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit van Surrey, zei:

“De impact van stress op onze fysieke en mentale gezondheid valt niet te ontkennen. Veel gestreste mensen ervaren daardoor spijsverteringsproblemen en perioden van depressie.

“Ademhalings- en mindfulness-oefeningen worden algemeen voorgesteld om stress te helpen verminderen. Met dit onderzoek willen we begrijpen of eenvoudige ademhalingstechnieken na de werkdag het stressniveau kunnen verminderen en iemand in staat kunnen stellen gemakkelijker te ontspannen in zijn vrije tijd.”

Tijdens het onderzoek gaan onderzoekers twee weken lang de impact van ademhalingsoefeningen van 10 minuten onderzoeken. Om de impact van de oefening te beoordelen, moeten deelnemers voor en na de interventie een vragenlijst invullen.

Dr. Bridget Dibb, hoofddocent gezondheidspsychologie, zei:

“Veel mensen hebben moeite om het werk op het werk achter te laten, en het sijpelt door in hun privéleven, waardoor hun stressniveau toeneemt. Ons lichaam en onze geest de kans geven om te ontspannen van het werkleven is belangrijk, maar het is moeilijk. Wat we hopen is dat eenvoudige ademhalingsoefeningen iemand kunnen helpen zijn of haar manier van denken aan te passen en de stress op het werk achter zich te laten.”

Meer informatie over het onderzoek vindt u hier

https://surreyfahs.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_8koeTLGVr8hFRiu