Contactlenzen om glaucoom te diagnosticeren

Wereldwijd treft glaucoom ongeveer 70 miljoen mensen dat onomkeerbaar verlies van gezichtsvermogen veroorzaakt als het niet wordt behandeld – maar ongeveer de helft van degenen die met de aandoening leven, is zich daar niet van bewust.

Meestal ontwikkelt het zich langzaam in de loop van de tijd; veel gevallen van glaucoom worden pas opgemerkt tijdens routinematige oogtesten, waarbij de blijvende schade al kan zijn veroorzaakt.

Maar dit zou in de toekomst kunnen veranderen, omdat academici uit Groot-Brittannië en Turkije een contactlens hebben ontwikkeld die veranderingen in de oogdruk kan detecteren die mogelijk glaucoom signaleren.

Glaucoom treedt op wanneer de oogzenuw, die het oog met de hersenen verbindt, beschadigd raakt, meestal door een ophoping van vocht in het voorste deel van het oog, waardoor de druk in het oog toeneemt – bekend als intra-oculaire druk (IOP).

De nieuwe contactlenzen bevatten microsensoren die veranderingen in de IOD gedurende een periode van enkele uren monitoren en de verzamelde gegevens draadloos verzenden, zodat deze door een oogarts kunnen worden geanalyseerd en een diagnose kan worden gesteld.

Het onderzoek is uitgevoerd door professor Hamdi Torun van de Northumbria University; en professoren Gьnhan Dьndar en Arda D. Yalcinkaya, van de Boğaziзi Universiteit in Istanbul, en is gepubliceerd in Contact Lens and Anterior Eye, het officieel tijdschrift van de British Contact Lens Association.

Hun artikel, getiteld:  “A first-in-human pilot study of a novel electrically-passive metamaterial-inspired resonator-based ocular sensor embedded contact lens monitoring intraocular pressure fluctuations”, zet de bevindingen uiteen van hun eerste pilotstudie onder zes deelnemers.

Vertaling persbericht : Andre Teirlinck