Infecties kunnen atherosclerose en myocardinfarct veroorzaken

Steeds meer onderzoekers beseffen dat een hoog LDL-cholesterol niet de hoofdoorzaak is van hart- en vaatziekten, maar geen van hen lijkt te hebben begrepen dat het juist het tegenovergestelde is. Zoals we enkele jaren geleden hebben aangetoond, leven ouderen met een hoog LDL-cholesterol net iets langer of langer dan mensen met een normaal of laag LDL-cholesterol, een bevinding die door 19 nieuwe onderzoeken is bevestigd.

https://bmjopen.bmj.com/content/bmjopen/6/6/e010401.full.pdf

https://meddocsonline.org/annals-of-epidemiology-and-public-health/the-LDL-paradox-higher-LDL-cholesterol-is-associated-with-greater-longevity.pdf

Waarschijnlijk hebben sommige onderzoekers dat begrepen omdat ze een nieuwe hypothese hebben geïntroduceerd. Hun idee is dat de oorzaak een ontsteking is, omdat ontsteking een veel voorkomende bevinding is in het weefsel rond een verstopte kransslagader. Hun hypothese heeft geresulteerd in de introductie van een behandeling met ontstekingsremmers ter voorkoming van hart- en vaatziekten.

Wat is genegeerd, is dat ontsteking de manier is waarop het lichaam ziekteverwekkende micro-organismen bestrijdt. Ze hebben ook onze hypothese genegeerd dat infecties een veelvoorkomende oorzaak van myocardiale infectie zijn. In overeenstemming hiermee hebben verschillende onderzoeken met meer dan 800.000 personen aangetoond dat behandeling met ontstekingsremmende geneesmiddelen het risico op een hartinfarct verhoogt.

Er zijn veel waarnemingen die onze hypothese ondersteunen. Zo worden infecties van het weefsel rond de tanden in verband gebracht met een verhoogd risico op hartaandoeningen; het aantal mensen dat sterft aan een hartinfarct neemt toe tijdens griepepidemieën; een derde van de patiënten met een acuut myocardinfarct heeft vlak voor het begin een infectieziekte gehad; serologische markers van infectie zijn verhoogd bij patiënten met een acute myocardiale infectie en bacteriëmie en sepsis worden vaak aangetroffen bij patiënten met cardiogene shock veroorzaakt door een hartaanval.

Bovendien hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat myocardinfarct en beroerte vaak worden gezien na sepsis en andere soorten infecties. Dat infecties kunnen bijdragen aan de pathogenese van atherosclerose is ook in overeenstemming met de bevindingen van meer dan 50 soorten bacteriën en virussen in de arteriële plaques en de afwezigheid van micro-organismen in normale slagaders. Wij stellen dan ook voor om bij alle patiënten met een acuut myocardinfarct een bloedkweek uit te voeren en, indien deze positief is, de patiënten te behandelen met een relevant antibioticum.

U kunt daar meer over lezen in ons nieuwe artikel dat is gepubliceerd in Medical Research Archives

https://esmed.org/MRA/mra/article/view/3866/99193546907

Beste wensen

Uffe Ravnskov

Mijn homepage: www.ravnskov.nu