Hoe u uw kinderen meer fruit en groenten kunt laten eten

Kinderen zullen meer groenten en fruit eten als gezinnen meer tijd nemen om te eten. Dit is het resultaat van een nieuwe studie onder leiding van onderzoekers van de Universiteit van Mannheim en het Max Planck Instituut voor Menselijke Ontwikkeling in Berlijn.

De hapklare stukjes groenten en fruit zijn makkelijker te eten en dus aantrekkelijker, stelt de onderzoeker.

Uit hun experiment blijkt dat kinderen aanzienlijk meer groenten en fruit eten als ze gemiddeld nog maar tien minuten langer aan tafel blijven – in totaal 30 minuten. Gemiddeld aten ze zo’n 100 gram meer groenten en fruit. Dit vertegenwoordigt ongeveer één van de vijf aanbevolen dagelijkse porties groenten en fruit en is evenveel als een kleine appel of een kleine paprika. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift JAMA Network Open.

“Dit resultaat is van praktisch belang voor de volksgezondheid, omdat een extra dagelijkse portie groenten en fruit het risico op cardiometabolische aandoeningen met 6 tot 7 procent vermindert”, zegt Jutta Mata, hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit van Mannheim. “Voor zo’n effect moet er voldoende groente en fruit op tafel staan – hapklare stukjes zijn het lekkerst”, vult de gezondheidspsycholoog aan.

50 paar ouders en 50 kinderen namen deel aan het onderzoek. De gemiddelde leeftijd van de kinderen in het onderzoek was 8 jaar en de gemiddelde leeftijd van de ouders was 43 jaar. Er deden evenveel jongens als meisjes mee. De deelnemers kregen een typisch Duits diner voorgeschoteld met gesneden brood, vleeswaren en kaas, evenals in hapklare stukjes gesneden fruit en groenten.

“De duur van de maaltijd is één van de centrale componenten van een gezinsmaaltijd die ouders kunnen variëren om het dieet van hun kinderen te verbeteren. We hadden al hints van deze relatie gevonden in een meta-analyse van onderzoeken naar de kwalitatieve componenten van gezonde voeding.”

In deze nieuwe experimentele studie konden we een voorheen alleen correlatieve relatie bewijzen, “zegt Ralph Hertwig, directeur van het Center for Adaptive Rationality van het Max Planck Institute for Human Development.

Uit het onderzoek blijkt ook dat langere gezinsmaaltijden er niet toe leidden dat de kinderen meer brood of vleeswaren aten; ze aten ook geen toetje meer. Onderzoekers gaan ervan uit dat de hapklare stukjes groenten en fruit gemakkelijker te eten waren en dus aantrekkelijker.

Vertaling persbericht: Andre Teirlinck

 

Leefbewust Nieuwsbrief

Wil je geen nieuws missen abonneer je dan op onze nieuwsbrief, klik hier