Oproep in VS om herbiciden die verband houden met Parkinson te verbieden

Californische regelgevers dringen erop aan om herbiciden die verband houden met de ziekte van Parkinson te verbieden

Tientallen landen hebben paraquat verboden, maar het gebruik in de VS neemt toe

OAKLAND, Californië – Natuurbeschermings- en volksgezondheidsgroepen hebben vandaag het California Department of Pesticide Regulation opgeroepen om de goedkeuring van het herbicide paraquat opnieuw te evalueren en het gebruik ervan in de staat te verbieden.

Paraquat is in 58 landen verboden en is een van de meest dodelijke herbiciden die nog steeds zijn goedgekeurd voor gebruik in de Verenigde Staten en is in verband gebracht met de ziekte van Parkinson.

“De enige manier om te voorkomen dat dit gevaarlijke herbicide ons milieu en onze landbouwgemeenschappen blijft vergiftigen, is door het te verbieden”, zegt Jonathan Evans, juridisch directeur milieugezondheid bij het Center for Biological Diversity. “We kunnen de bewezen rol van paraquat bij het veroorzaken van onnodige sterfgevallen en de verbanden met verwoestende gezondheidsproblemen zoals kanker en de ziekte van Parkinson niet blijven negeren.”

De brief van de groep waarin wordt verzocht om paraquat in Californië te verbieden, komt na een rechtszaak in 2021 waarin de hernieuwde goedkeuring door de Environmental Protection Agency van het landelijke gebruik van het pesticide wordt aangevochten. De rechtszaak bracht de EPA ertoe om het 9e Circuit Court of Appeals in september te vertellen dat EPA de veiligheid en risico’s van paraquat opnieuw moest beoordelen. Een openbare commentaarperiode die deel uitmaakt van het jaarlijkse proces voor het vernieuwen van pesticiden in Californië eindigt deze week.

Er is geen tegengif voor paraquatvergiftiging. De ernstige toxiciteit van het pesticide wordt benadrukt op een EPA-website met de titel “Paraquat Dichloride: One Sip Can Kill.”

Ondanks de goed gedocumenteerde risico’s van paraquat, gebruikte Californië alleen al in 2018 meer dan 1,3 miljoen pond. Het gebruik van paraquat is sterk geconcentreerd in de San Joaquin Valley, waarbij meer dan driekwart van het totaal in slechts acht San Joaquin Valley-provincies wordt gebruikt. Paraquat is een van de vijf meest gebruikte herbiciden van de staat.

“Het onderzoek is duidelijk dat paraquat een ernstig risico vormt voor de menselijke gezondheid. Er is een enorm verschil in wie het grootste risico op blootstelling draagt, waarbij het gebruik overwegend geconcentreerd is in de overwegend Latinx-landbouwgemeenschappen van de San Joaquin Valley”, zegt Jane Sellen, mededirecteur van Californians for Pesticide Reform. “Onze deelstaatregering zou volg de wetenschap en handel om de gezondheid van Californiërs te beschermen, vooral in boerengemeenschappen.”

Het inslikken of inademen van paraquat, of het blootstellen ervan aan de huid, kan leiden tot een reeks gezondheidsrisico’s, behalve de dood, waaronder kanker, hartfalen, nierfalen, leverfalen en littekens in de longen. Landarbeiders en landbouwgemeenschappen lopen een groter risico om paraquat in te ademen omdat het herbicide kan vervluchtigen of zich kan verspreiden op stof dat in velden en in buurten waait.

Paraquat is in verband gebracht met de ziekte van Parkinson, een verwoestende neurologische aandoening zonder bekende genezing. Onderzoekers ontdekten dat blootstelling aan paraquat in de landbouwgemeenschappen in Californië leidt tot een verhoogd risico op Parkinson en schildklierkanker.

“De Michael J. Fox Foundation heeft één enkel, urgent doel: het elimineren van de ziekte van Parkinson in ons leven”, zegt Ted Thompson, JD, senior vice-president van openbaar beleid bij de Michael J. Fox Foundation. “Als een op wetenschap gebaseerde organisatie hebben onze onderzoekspartners het ruime en overtuigende bewijs bestudeerd dat de associatie van paraquat met neurologische degradatie en symptomen gerelateerd aan de ziekte van Parkinson aantoont. Wij zijn van mening dat regelgevers van de staat Californië, de federale overheid en de EPA elk instrument dat ze tot hun beschikking hebben moeten gebruiken om het risico te elimineren.”

Fabrikanten van pesticiden zijn al jaren op de hoogte van de associatie van paraquat met de ziekte van Parkinson. Maar ze hebben onderzoek gedaan om die link te weerleggen en hebben agressief gelobbyd bij regelgevers om af te zien van grotere stappen om het publiek tegen die risico’s te beschermen.

Fabrikanten van paraquat worden geconfronteerd met een groeiend aantal wetten op persoonlijk letsel met betrekking tot het gebruik ervan en de langetermijneffecten op de menselijke gezondheid. Het pesticide is ook dodelijk voor dieren in het wild – waaronder veel van de meest bedreigde soorten van Californië, zoals San Joaquin-kitvossen en Swainson’s haviken.

De rechtszaak van 2021 die de hernieuwde goedkeuring van paraquat door de EPA aanvecht – ingediend door boerengroepen, milieuactivisten en gezondheidsorganisaties, vertegenwoordigd door Earthjustice – is aan de gang.