Nieuwe wet rond gebruik van pesticiden in de USA

Vijftig jaar nadat het Congres de huidige Federal Insecticide, Fungicide and Rodenticide Act had aangenomen om mens en milieu te beschermen, heeft de wet in plaats daarvan de goedkeuring versneld van gevaarlijke pesticiden die in een groot deel van de wereld zijn verboden.

Het Center for Biological Diversity stelt, in een nieuwe 10-punten beoordeling, dat door beoordelingen van pesticiden grotendeels te laten afhangen van de vertrouwelijke onderzoeken van de eigen producten door de industrie zelf, de schadewet frontlinie landbouwers en dieren in het wild, benadeeld zijn.

“Al 50 jaar hebben de flagrante mislukkingen van de FIFRA geleid tot gevaarlijke niveaus van schade aan Amerikaanse landarbeiders, de volksgezondheid en onze meest bedreigde dieren in het wild”, zei J.W. Glass, EPA-beleidsspecialist bij het Centrum voor Biologische Diversiteit. “We moeten een einde maken aan de wurggreep van de pesticiden industrie in de regulering van haar eigen producten en een proces creëren dat daadwerkelijk de gezondheid van mens en milieu beschermt.”

Hoewel FIFRA voor het eerst werd aangenomen in 1947, is het de gewijzigde versie van de wet die deze week 50 jaar geleden door het Congres is goedgekeurd en heeft geleid tot het jaarlijkse gebruik in de VS van meer dan 1 miljard pond aan pesticiden – bijna een vijfde van het wereldwijde gebruik.

De beoordeling van het Centrum laat zien hoe het feit dat de wet niet vereist dat veiligheidsbeoordelingen van pesticiden peer-reviewed, onafhankelijk onderzoek ondergaan, groen licht heeft gegeven voor het gebruik van 85 pesticiden die in veel andere toonaangevende landbouwlanden zijn verboden. Volgens het Centrum worden deze producten nu gebruikt op honderden miljoenen hectares in de Verenigde Staten, goed voor meer dan een kwart van al het landbouwgebruik van pesticiden in de VS.

De bevindingen van de beoordeling van schade onder FIFRA omvatten:

– Falen om landarbeiders te beschermen: meer dan 20.000 landarbeiders worden elk jaar vergiftigd door pesticiden – een percentage van ziekte en letsel dat 37 keer hoger is dan bij niet-agrarische arbeiders.

– Mislukte bescherming van bedreigde diersoorten: 100% van de beschermde amfibieën wordt waarschijnlijk geschaad door drie neonicotinoïde insecticiden die zijn goedgekeurd door de FIFRA. Onderzoekers hebben ook ontdekt dat deze pesticiden een buitensporige rol spelen om bestuivers zoals hommels en monarchvlinders dichter bij uitsterven te brengen.

– Nalaten om het publiek te waarschuwen voor bewijs van schade: zelfs nadat 2.500 sterfgevallen van huisdieren en meer dan 100.000 meldingen van schade zijn gekoppeld aan Seresto vlooien en teken halsbanden, heeft de EPA geweigerd het publiek te waarschuwen voor de risico’s omdat de FIFRA dit niet vereist.

In een poging om FIFRA te herzien, heeft Sen. Cory Booker (D-N.J.) de Protect America’s Children from Toxic Pesticides Act voorgesteld. Het wetsvoorstel zou een aantal van de meest schadelijke pesticiden verbieden waarvan bekend is dat ze aanzienlijke schade aanrichten, waaronder organofosfaten, neonicotinoïden en paraquat.

Door verplichte melding van pesticide vergiftigingen te eisen, zou het ook betere bescherming bieden voor gemeenschappen in de frontlinie en boerenarbeiders die onevenredig de last van blootstelling aan pesticiden dragen. Het wetsvoorstel zou de mazen dichten die misbruik van noodvrijstellingen van pesticiden mogelijk maken, en het zou burgers in staat stellen om met de EPA samen te werken om gevaarlijke producten snel van de markt te krijgen in het licht van opkomende kennis van de schade van een pesticide.

“Onafhankelijk onderzoek laat er geen twijfel over bestaan hoe ernstig de FIFRA heeft gefaald om ons te beschermen, zelfs niet tegen enkele van ‘s werelds gevaarlijkste vergiften”, zei Glass. “In het belang van de gemeenschappen in de frontlinie en dieren die dag in dag uit worden geschaad, moeten wetgevers deze verstandige veranderingen doorvoeren om de meest ineffectieve milieuwet van het land bij te werken.”

Vertaling: Andre Teirlinck