Een sinasappel per dag houdt maculaire degeneratie weg: 15 jaar onderzoek

Een nieuwe studie heeft aangetoond dat mensen die regelmatig sinasappels eten, minder kans hebben op maculaire degeneratie dan mensen die geen sinaasappels eten. Onderzoekers van het Westmead Institute for Medical Research interviewden meer dan 2.000 Australische volwassenen van boven de 50 en volgden hen gedurende een periode van 15 jaar.

Het onderzoek toonde aan dat mensen die elke dag minstens één portie sinaasappels aten, meer dan 60% minder kans hadden om late maculaire degeneratie te ontwikkelen 15 jaar later. Hoofdonderzoeker, universitair hoofddocent Bamini Gopinath van de Universiteit van Sydney, zei dat de gegevens aantoonden dat flavonoïden in sinaasappels de oogziekte lijken te helpen voorkomen.

“In wezen ontdekten we dat mensen die elke dag minstens één portie sinaasappel eten, een verminderd risico hebben op het ontwikkelen van maculaire degeneratie in vergelijking met mensen die nooit sinaasappels eten,” zei ze. “Zelfs één keer per week een sinaasappel eten lijkt aanzienlijke voordelen te bieden. “Uit de gegevens blijkt dat flavonoïden die in sinaasappels worden aangetroffen, lijken te helpen beschermen tegen de ziekte.”

“Ons onderzoek is anders omdat we ons hebben gericht op de relatie tussen flavonoïden en maculaire degeneratie.

“Flavonoïden zijn krachtige antioxidanten die in bijna alle groenten en fruit worden aangetroffen, en ze hebben belangrijke ontstekingsremmende voordelen voor het immuunsysteem. “We hebben veelvoorkomende voedingsmiddelen onderzocht die flavonoïden bevatten, zoals thee, appels, rode wijn en sinaasappels. “Het is veelbetekenend dat de gegevens geen verband lieten zien tussen andere voedselbronnen die de ogen beschermen tegen de ziekte,” zei ze.

Een op de zeven Australiërs ouder dan 50 heeft enkele tekenen van maculaire degeneratie. Leeftijd is de sterkste bekende risicofactor en de kans is groter dat de ziekte optreedt na de leeftijd van 50 jaar. Er is momenteel geen remedie voor de ziekte.

Het onderzoek verzamelde gegevens uit de Blue Mountains Eye Study, een benchmark-populatieonderzoek dat in 1992 begon.

Het is een van ‘s werelds grootste epidemiologische onderzoeken, waarbij voedings- en leefstijlfactoren worden gemeten aan de hand van gezondheidsresultaten en een reeks chronische ziekten. “Ons onderzoek heeft tot doel te begrijpen waarom oogziekten voorkomen, evenals de genetische en omgevingscondities die het gezichtsvermogen kunnen bedreigen”, concludeerde universitair hoofddocent Gopinath.