Neonicotinoïde pesticiden bedreigen planten en dieren

Environmental Protection Agency heeft definitieve biologische evaluaties vrijgegeven die bevestigen dat drie veelgebruikte neonicotinoïde insecticiden waarschijnlijk ongeveer driekwart van alle bedreigde planten en dieren bedreigen, inclusief alle 39 soorten amfibieën die worden beschermd door de Endangered Species Act.

De beoordelingen door de EPA van clothianidin, imidacloprid en thiamethoxam waren de eerste keer dat het bureau biologische evaluaties heeft voltooid van de schade door neonicotinoïden aan de meest bedreigde planten en dieren. Soorten die door alle drie de neonicotinoïden worden bedreigd zijn onder meer hommels, kraanvogels, zalm, noordelijke vleermuizen en orka’s.

“Deze zeer verontrustende bevindingen laten er geen twijfel over bestaan ​​dat deze gevaarlijke pesticiden het gezang van kikkers, het fladderen van vlindervleugels en het gezoem van bijen voor altijd tot zwijgen kunnen brengen”, zegt Lori Ann Burd, directeur milieugezondheid bij het Center for Biological Diversity. “Veel van de soorten die door neonicotinoïden worden geschaad gaan sterk achteruit, en de keuzes van EPA kunnen bepalen of ze al dan niet uitsterven.”

Neonicotinoïden, die in de Europese Unie verboden zijn, zijn de populairste insecticiden in de Verenigde Staten. Honderden studies hebben aangetoond dat ze een belangrijke rol spelen bij de afname van bijen, vogels, vlinders en zoetwater ongewervelden. Recentere studies tonen aan dat ze ook aanzienlijke schade toebrengen aan zoogdieren.

Uit de vandaag vrijgegeven biologische evaluaties blijkt dat 67% van alle bedreigde soorten – 1.225 verschillende planten- en diersoorten – waarschijnlijk nadelig worden beïnvloed door clothianidin en dat deze pesticide de aangewezen kritieke habitats van 446 soorten nadelig zal beïnvloeden.

Voor imidacloprid zullen waarschijnlijk 1.445 soorten, of 79% van alle bedreigde planten en dieren, nadelig worden beïnvloed en zal waarschijnlijk de aangewezen kritieke habitats van 658 bedreigde soorten nadelig beïnvloeden. Thiamethoxam bleek waarschijnlijk een negatief effect te hebben op 1.396 soorten, of 77% van alle bedreigde diersoorten en zal waarschijnlijk de aangewezen kritieke habitats van 644 soorten nadelig beïnvloeden.

“We bevinden ons midden in een hartverscheurende uitstervingscrisis en neonicotinoïden spelen een buitensporige rol hierin”, zei Burd. “Nu de EPA haar analyse heeft voltooid, is de enige vraag of ze de moed zal opbrengen om op te staan ​​tegen Big Ag en deze chemicaliën verbieden of ervoor zal kiezen om uitsterven te bevorderen.”

De populaties bestuivers nemen in het hele land af. De Amerikaanse hommel, ooit de meest voorkomende hommelsoort in de Verenigde Staten, is de afgelopen 20 jaar met naar schatting 89% afgenomen. Het Centrum heeft een petitie aangevraagd voor de bescherming van de Amerikaanse hommel door de Wet op de bedreigde diersoorten.

Neonicotinoïden worden gebruikt op honderden miljoenen hectaren landbouwgrond. Ze kunnen direct worden gespoten of geïnjecteerd en worden vaak gebruikt als coating op zaden zoals maïs en soja, die elk jaar op honderden miljoenen ha worden geplant.

De insecticiden zijn “systemisch”, wat betekent dat ze door planten worden opgenomen, waardoor de hele plant dodelijk giftig is, inclusief de nectar, het stuifmeel en het fruit.

Neonicotinoïden zijn ook zeer persistent en kunnen jarenlang in de bodem blijven wat op lange termijn schade aanricht.

Imidacloprid is ook één van de twee actieve ingrediënten in Seresto-vlooienbanden, die in verband zijn gebracht met de dood van meer dan 2500 huisdieren. Een vernietigend rapport dat is vrijgegeven door de Subcommissie voor economisch en consumentenbeleid van de House Committee on Oversight and Reform, bestraft de EPA voor het negeren van bewijs van de schade van de halsband, en riep het bureau op om de met pesticiden geïmpregneerde halsband te verbieden. Vorig jaar kondigde de EPA aan te overwegen om de Seresto halsband te verbieden na een petitie van het Centrum.

Auteurs van een groot wetenschappelijk overzicht van de catastrofale achteruitgang van insecten hebben gezegd dat een “serieuze vermindering van het gebruik van pesticiden” de sleutel is om het uitsterven van tot 41% van ‘s werelds insecten in de komende decennia te voorkomen.

Decennialang heeft de EPA standvastig geweigerd te voldoen aan haar verplichtingen onder de Endangered Species Act om de schade van pesticiden aan beschermde soorten te beoordelen. Het bureau werd uiteindelijk gedwongen om deze evaluaties uit te voeren op grond van wettelijke overeenkomsten met het Centrum voor Voedselveiligheid en de Natural Resources Defense Council.

Vertaling persbericht: Andre Teirlinck