Depressie, eenzaamheid verhoogt risico ziekenhuisopname na COVID-19

Mensen die in een enquête meldden dat ze zich bezorgd, depressief of eenzaam voelden, hadden een grotere kans om in het ziekenhuis te worden opgenomen na een COVID-19-diagnose, suggereert een onderzoek dat wordt gefinancierd door de National Institutes of Health. De studie, die onderzoeksgegevens analyseerde van meer dan 54.000 vrouwelijke verpleegsters en hun nakomelingen, werd uitgevoerd door Andrea L. Roberts, Ph.D., van de Harvard T.H. Chan School of Public Health, Boston, en collega’s. Het komt voor in de psychologische geneeskunde.

Tussen april 2020 en april 2021 testten iets meer dan 3.600 studiedeelnemers positief op SAR-CoV-2-infectie. Degenen die vóór de pandemie een chronische (langdurige) depressie meldden, hadden 72% meer kans om in het ziekenhuis te worden opgenomen na hun diagnose voor COVID-19. Degenen die hoog scoorden op waarschijnlijke indicatoren van depressie (waarschijnlijke depressie) toen ze aan het onderzoek begonnen, hadden 81% meer kans om in het ziekenhuis te worden opgenomen dan degenen die dat niet deden. Zeer bezorgd zijn over COVID-19 ging gepaard met een toename van 79% van het risico op ziekenhuisopname. Bovendien hadden degenen die aanhoudende gevoelens van eenzaamheid rapporteerden 81% meer kans om in het ziekenhuis te worden opgenomen dan degenen die dat niet deden. Gevoelens van angst en stress waren niet geassocieerd met een hoger risico op ziekenhuisopname.

De auteurs zeiden dat hun bevindingen suggereren dat psychologische risicofactoren het ziekenhuisopnamerisico evenveel kunnen verhogen als fysieke risicofactoren, zoals hoog cholesterol en hypertensie. Ze riepen op tot aanvullend onderzoek om te bepalen of behandeling om depressie en andere vormen van psychische nood te verminderen, naast standaardbehandelingen, de ernst van COVID-19 zou kunnen verminderen.

NIH-financiering voor de studie werd verstrekt door het Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development (NICHD), National Heart, Lung and Blood Institute, National Institute of Environmental Health Sciences en National Cancer Institute.

Wang, S. Depression, worry, and loneliness are associated with subsequent risk of hospitalization for COVID-19: A prospective study. Psychological Medicine2022.