Amygdala overgroei die optreedt bij autisme kan tijdens kindertijd beginnen

De amygdala – een hersenstructuur die vergroot is bij tweejarige kinderen met de diagnose autismespectrumstoornis (ASS) – begint zijn versnelde groei tussen 6 en 12 maanden, suggereert een studie gefinancierd door de National Institutes of Health. De amygdala is betrokken bij het verwerken van emoties, zoals het interpreteren van gezichtsuitdrukkingen of bang zijn bij blootstelling aan een bedreiging. De bevindingen geven aan dat therapieën om de symptomen van ASS te verminderen de grootste kans van slagen hebben als ze in het eerste levensjaar beginnen, voordat de amygdala zijn versnelde groei begint.

De studie omvatte 408 baby’s, van wie 270 een grotere kans op ASS hadden omdat ze een oudere broer of zus met ASS hadden, 109 zich normaal ontwikkelende baby’s en 29 baby’s met het Fragile X-syndroom, een erfelijke vorm van ontwikkelings- en intellectuele achterstand. De onderzoekers maakten MRI-scans van de kinderen van 6, 12 en 24 maanden oud. Ze ontdekten dat de 58 baby’s die ASS ontwikkelden een amygdala van normale grootte hadden na 6 maanden, maar een vergrote amygdala na 12 maanden en 24 maanden. Bovendien, hoe sneller de amygdala overgroei, hoe groter de ernst van de ASS-symptomen na 24 maanden. De baby’s met het fragiele X-syndroom hadden een duidelijk patroon van hersengroei. Ze hadden geen verschillen in de groei van de amygdala, maar vergroting van een andere hersenstructuur, de caudate, die verband hield met toegenomen repetitief gedrag.

Het onderzoeksteam, onderdeel van het NIH Autism Centers of Excellence Infant Brain Imaging Study-netwerk, werd geleid door Mark Shen, Ph.D., van de University of North Carolina in Chapel Hill en de Infant Brain Imaging Study. De studie verschijnt in het American Journal of Psychiatry. Financiering werd verstrekt door NIH’s Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development (NICHD), National Institute of Environmental Health Sciences en National Institute of Mental Health.

De auteurs suggereerden dat problemen met het verwerken van sensorische informatie tijdens de kindertijd de amygdala kunnen belasten, wat leidt tot overgroei.

ASS is een complexe ontwikkelingsstoornis die invloed heeft op hoe een persoon zich gedraagt, met anderen omgaat, communiceert en leert.

Alice Kau, Ph.D., of the NICHD Intellectual and Developmental Disabilities Branch, is beschikbaar voor commentaar.Article

Artikel:

Shen, MD. Subcortical brain development in autism and fragile X syndrome: evidence for dynamic, age-and disorder-specific trajectories in infancy (link is external)
American Journal of Psychiatry, 2022, DOI.

Vertaling persbericht Andre Teirlinck