Latere schooltijden voorkomen slaaptekort bij ouders scholieren

Een nieuwe studie door onderzoekers van National Jewish Health constateert dat ouders van adolescenten meer sliepen wanneer de middelbare en middelbare scholen ongeveer een uur later beginnen, terwijl de slaapgewoonten van ouders van jongere kinderen niet werden beïnvloed door eerdere starttijden van de basisschool.

De studie is de eerste ooit om de slaap van ouders te onderzoeken als een uitkomst voor het veranderen van de starttijden van de school. National Jewish Health werkte samen met het Cherry Creek School District (CCSD) in Arapahoe County in de buurt van Denver, om de impact te onderzoeken van het aanpassen van de starttijden van het schooldistrict, waarbij basisscholen een uur eerder begonnen, terwijl middelbare scholen 70 minuten later begonnen en middelbare scholen 50 minuten vertraagd. Onderzoekers ondervroegen ouders en hielden focusgroepen over hoe de aanpassingen hun slaap en dagelijkse routine beïnvloedden.

“We weten dat adolescenten slaaptekort hebben. We weten dat vroege schooltijden een belangrijke factor zijn die hieraan bijdragen, maar kinderen leven niet in een vacuüm; ze leven binnen een zeer complex familiesysteem. Het was dus belangrijk om te kijken naar de slaap van ouders en hoe deze beleidsverandering het hele gezin beïnvloedde”, zegt Lisa Meltzer, PhD, kinderpsycholoog bij National Jewish Health en hoofdauteur van het onderzoek.

Ouders van basisschoolleerlingen gingen zowel de bed- als de wektijden iets vroeger op, zonder dat dit enige significante invloed had op hun slaapduur. Ouders van middelbare en middelbare scholieren bleven ‘s nachts niet langer op, maar konden ‘s ochtends later slapen met de latere starttijden.

“Voor sommige ouders was het slechts negen of tien minuten, maar voor anderen was het tot 25 minuten per nacht,” zei Dr. Meltzer. “In de loop van de week kunnen zelfs 10 minuten per nacht oplopen en bijna een extra uur slaap per week worden.”

Het percentage ouders dat aangaf voldoende te slapen, gedefinieerd als ten minste zeven uur voor volwassenen, nam ook toe voor ouders met kinderen op de middelbare of middelbare school, waarbij minder ouders meldden dat ze overdag moe waren.

“Ouders voelden echt de voordelen van het niet zo vroeg opstaan, hun kinderen uit bed moeten slepen en proberen ze op tijd op school te krijgen,” zei Dr. Meltzer. “Veel ouders zeiden dat het niet alleen hun slaap hielp, maar ook hun ochtendroutine gemakkelijker maakte, en ik denk dat die verbeteringen aan de manier waarop gezinnen functioneren ook erg belangrijk zijn.”

Dat was zeker het geval voor Kelly Osuna, die thuis twee tienerjongens heeft en ook omgaat met klaslokalen vol tieners als lerares Spaans op de middelbare school op Overland High School in de CCSD.

“Vroeger was het een constante strijd om de studenten in mijn eerste klas klaar te maken om te leren. Ze waren constant aan het indommelen, en het was echt moeilijk voor hen om zich te concentreren op wat ik aan het leren was,” zei Osuna. “Nadat de starttijden waren aangepast naar later op de ochtend, merkte ik een groot verschil in de stemming waarin kinderen naar school komen, en ik denk dat andere districten dat ook zouden zien als ze dezelfde overstap zouden maken.”

Osuna zegt dat ze een uur later kan slapen dan vroeger en dat haar ochtenden tegenwoordig veel rustiger zijn.

“We hebben eigenlijk tijd om samen te ontbijten voordat we naar school gaan.” zei Osuna. “En ik merk dat ik aan het eind van de dag nog wel wat energie heb. Ik sleep niet meer zoals vroeger, dus dat helpt ons gezin ‘s avonds.”

Experts erkennen dat er uitdagingen zijn om de starttijden van de school te verwisselen. Busroutes en buitenschoolse schema’s zouden moeten worden aangepast en gezinnen zouden aanpassingen moeten maken op basis van hoe laat hun kind hun dag begon en eindigde. Dr. Meltzer zegt echter dat het de moeite waard is om de logistiek te achterhalen van het veranderen van de starttijden van de school voor de gezondheid en het welzijn van studenten en hun gezinnen.

“Drie van de vier tieners in Amerika krijgen momenteel minder dan zeven uur slaap per nacht, en vroege schooltijden zijn een van de belangrijkste bijdragende factoren,” zei Dr. Meltzer. “We weten dat onvoldoende slaap wordt geassocieerd met verschillende gezondheidsproblemen, waaronder obesitas en hoge bloeddruk, en zeer sterk wordt geassocieerd met psychische problemen, waaronder depressie en angst. Het heeft ook invloed op hun vermogen om op te letten en te leren op school, wat van cruciaal belang is om kinderen succesvol te laten zijn.”

Onderzoek heeft aangetoond dat adolescenten biologisch niet uitgerust zijn om ‘s ochtends vroeg op te staan, aangezien het slaaphormoon melatonine ongeveer twee uur later op de dag tijdens de puberteit vrijkomt. Californië heeft onlangs een staatswet aangenomen die volgend schooljaar van kracht wordt en vereist dat middelbare scholen om 8.30 uur of later beginnen. Experts hopen dat het toenemende bewijs over de voordelen van deze verandering districten in het hele land zal aansporen om soortgelijke veranderingen door te voeren.