Kauwen om slank te blijven

Goed kauwen helpt bij de spijsvertering. Het is ook bekend dat kauwen obesitas helpt voorkomen, mogelijk door het thermisch effect van voedselconsumptie te vergroten. Maar de factoren achter dit warmte genererend effect van kauwen werd nauwelijks onderzocht. Een nieuwe studie heeft aangetoond dat orale stimuli, die verband houden met de duur van het proeven van vloeibaar voedsel in de mond en de duur van het kauwen, een positieve rol spelen bij het verhogen van het energieverbruik na voedselinname.

Dat goed kauwen van voedsel een gezonde eetgewoonte maakt, is een eeuwenoude wijsheid. Langzaam eten en grondig kauwen helpen zwaarlijvigheid en gewichtstoename voorkomen – een visie die een eeuw geleden populair werd en daarna werd getest in sporadische wetenschappelijke onderzoeken. Doorgaans verhoogt het kauwproces naar verluidt het energieverbruik dat gepaard gaat met het metabolisme van voedsel en verhoogt het de darmmotiliteit – dit alles komt neer op een verhoogde warmteontwikkeling in het lichaam na voedselinname, bekend als door voeding geïnduceerde thermogenese (DIT). Hoe langdurig kauwen DIT in het lichaam induceert, blijft echter onduidelijk. Onlangs hebben Dr. Yuka Hamada en professor Naoyuki Hayashi van de Waseda University, Japan, een onderzoek gepubliceerd dat een causaal verband legt tussen kauwen en DIT. De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports.

DIT, ook bekend als het thermische effect van voedselconsumptie, verhoogt het energieverbruik boven het basale vastenniveau – een factor waarvan bekend is dat het gewichtstoename voorkomt. Eerder ontdekte het team dat langzaam eten en grondig kauwen niet alleen DIT verhoogde, maar ook de bloedcirculatie in het splanchnische gebied van de buik verbeterde. Hoewel deze onderzoeken door kauwen geïnduceerde DIT in verband brachten met een verhoogde spijsvertering en absorptie gerelateerde activiteit in de buik, lieten ze ruimte voor verdere verkenning van een paar cruciale punten. Hayashi legt uit: “We waren er niet zeker van of de grootte van de voedselbolus die in het spijsverteringskanaal terechtkwam, bijdroeg aan de toename van DIT die werd waargenomen na langzaam eten. Spelen orale stimuli die worden gegenereerd tijdens langdurig kauwen op voedsel ook een rol bij het verhogen van DIT? Om langzaam kauwen te definiëren als een effectieve en wetenschappelijke strategie voor gewichtsbeheersing, moesten we dieper op deze aspecten ingaan.”

Om de antwoorden te vinden, ontwierpen de onderzoekers hun nieuwe studie om het effect van de voedselbolus uit te sluiten door vloeibaar voedsel te gebruiken. De hele studie omvatte drie proeven die op verschillende dagen werden uitgevoerd. In de controleproef vroegen ze de vrijwilligers om normaal elke 30 seconden 20 ml vloeibaar testvoedsel door te slikken. In de tweede proef hielden de vrijwilligers hetzelfde testvoedsel 30 seconden in hun mond zonder te kauwen, waardoor ze lang konden proeven voor het doorslikken. Ten slotte bestudeerden ze in de derde proef het effect van zowel kauwen als proeven; de vrijwilligers kauwden 30 seconden op het 20 ml testvoedsel met een frequentie van één keer per seconde en slikten het vervolgens door. De variabelen zoals honger en volheid, variabelen van gasuitwisseling, DIT en splanchnische circulatie werden naar behoren gemeten voor en na de consumptie van de testdrank.

De resultaten van dit goed opgezet onderzoek waren behoorlijk inzichtelijk. Er was geen verschil in honger- en volheid scores tussen de proeven. Echter, zoals Hayashi beschrijft: “We ontdekten dat DIT of energieproductie toenam na het nuttigen van een maaltijd, en het nam toe met de duur van elke smaakstimulatie en de duur van het kauwen. Dit betekent, ongeacht de invloed van de voedselbolus, orale prikkels, overeenkomend met de duur van het proeven van voedsel in de mond en de duur van het kauwen, verhoogde DIT.” Gasuitwisseling en eiwitoxidatie namen ook toe met de duur van smaakstimulatie en kauwen, en dat gold ook voor de bloedstroom in de splanchnische coeliakie. Omdat deze slagader bloed aan de spijsverteringsorganen levert, nam de beweeglijkheid van het bovenste maagdarmkanaal ook toe bij het reageren op orale stimuli tijdens het kauwen.

https://www.waseda.jp/
https://w-rdb.waseda.jp/html/100003003_en.html
https://www.nature.com/articles/s41598-021-03109-x
https://www.waseda.jp/fsps/rcsports/en/
https://doi.org/10.1038/s41598-021-03109-x
https://www.waseda.jp/fsps/en/
https://waseda.pure.elsevier.com/ja/persons/naoyuki-hayashi

Vertaling: Andre Teirlinck