Wordt het leesvermogen van kinderen beïnvloed door hun slaap?

Nieuw onderzoek gepubliceerd in het British Journal of Educational Psychology suggereert dat slaapproblemen het leesvermogen van kinderen negatief kunnen beïnvloeden.

In het onderzoek waaraan 339 kinderen van vier tot veertien jaar deelnamen, werd ouders gevraagd vragenlijsten in te vullen over de slaap van hun kinderen, terwijl de kinderen een test voor de efficiëntie van het lezen van woorden voltooiden.

Kinderen van wie de ouders een verhoogde slaapstoornis in de ademhaling, slaperigheid overdag en een korte tijd voor kinderen om in slaap te vallen (wat over het algemeen wordt geassocieerd met verhoogde vermoeidheid) rapporteerden, presteerden slechter bij leestaken voor zowel woorden als niet-woorden.

“Een goede lezer zijn is een sterke voorspeller van academisch succes en verbeterde levensresultaten, dus we raden aan om kinderen met slaapproblemen te screenen op leesproblemen, en kinderen met leesproblemen op slaapproblemen”, zegt de corresponderende auteur Anna Joyce, PhD, MSc, van Regent’s University in Londen. “Het screenen en behandelen van slaap- en alfabetiseringsproblemen op jonge leeftijd zou kunnen helpen om de levensresultaten voor alle kinderen te verbeteren.”

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/bjep.12465