Relatie positieve COVID19 test en psychische aandoeningen

Degenen die positief testten op COVID-19 (bevestigd door een PCR-test) hadden een verhoogd risico op psychische aandoeningen, vermoeidheid en slaapproblemen, vindt een nieuwe studie die de elektronische eerstelijnsgezondheidszorgdossiers* analyseerde van 226.521 mensen uit het hele VK tussen februari 2020 en december 2020.

Het onderzoek**, vandaag gepubliceerd in The Journal of the American Medical Association Network Open (JAMA Network Open), werd gefinancierd door het National Institute for Health Research Greater Manchester Patient Safety Translational Research Center (NIHR GM PSRC). Het centrum is een samenwerking tussen de Universiteit van Manchester en de Northern Care Alliance NHS Foundation Trust.

Uit de studie bleek dat er een bijna zesvoudige toename was van de kans om vermoeidheid aan een huisarts te melden na een positieve PCR-test en een drievoudige toename van het risico op slaapproblemen in vergelijking met mensen zonder een positieve test, voor mensen die dit nog niet eerder hebben gedaan. in het verleden om een ​​van deze redenen hun huisarts bezochten.

Er was ook een toename van 83% in psychische aandoeningen na een positieve PCR-test. Er was echter ook een toename van 71% van het risico op psychische aandoeningen voor mensen die een negatieve PCR-test kregen in vergelijking met de algemene bevolking. Onderzoekers geloven dat dit enige twijfel doet rijzen over de vraag of COVID-19 rechtstreeks geestesziekten veroorzaakt, omdat het duidelijk is dat degenen die een test ondergaan meer kans hebben op risicofactoren voor geestesziekten, bijvoorbeeld pandemische angsten.

Dr Matthias Pierce, onderzoeker aan de Universiteit van Manchester die het werk leidde, zei: “Toen we aan dit onderzoeksproject begonnen, wilden we onderzoeken of we enig bewijs in de eerstelijnsgezondheidszorgdossiers konden vinden dat COVID-19 verband hield met een verhoogd risico op psychische aandoeningen, slaap- en vermoeidheidsproblemen.

“Hoewel vermoeidheid duidelijk een gevolg is van COVID-19, is het risico op slaapproblemen ook erg hoog. We zijn echter sceptisch over de mate waarin COVID-19 er direct voor zorgt dat mensen geestesziek worden, of dat mensen met een aanleg voor een psychische aandoening meer kans hebben om getest te worden.”

Professor Roger Webb, van de Universiteit van Manchester, die mede-leider is van het onderzoeksprogramma Mental Health van het NIHR GM PSRC, zei: “Onze bevindingen komen overeen met die welke zijn gegenereerd door onderzoeken die in andere landen zijn uitgevoerd om verhoogde risico’s op psychische aandoeningen, zelf- schade, vermoeidheid en verstoorde slaappatronen bij mensen die tijdens de pandemie positief testen op infectie. Het vaststellen van de mechanismen die deze resultaten hebben veroorzaakt, is de volgende grote uitdaging voor onderzoekers in ons vakgebied.”

Professor Carolyn Chew-Graham, een co-auteur van het artikel, hoogleraar huisartspraktijkonderzoek aan de Keele University en huisarts, zei: “Het is van vitaal belang dat huisartsen de langetermijneffecten van COVID-19-infectie op hun patiëntenpopulatie erkennen . Het bieden van follow-up aan mensen die positief testen op een COVID-19-infectie kan helpen om aanhoudende symptomen te identificeren en mensen door te verwijzen naar de Your COVID Recovery-website. Het verhoogde risico op het ontwikkelen van psychische problemen bij mensen die negatief testten, kan te wijten zijn aan gezondheidsangst bij deze patiënten, en de eerstelijnszorg speelt een rol bij het identificeren en ondersteunen van dergelijke patiënten.”