Genen spelen een sleutelrol bij trainingsresultaten

Een nieuwe studie heeft aangetoond dat genen een belangrijke rol spelen in hoe ons lichaam reageert op lichaamsbeweging en heeft een aantal specifieke genen geïdentificeerd die de resultaten van verschillende soorten fysieke activiteit beïnvloeden.

Uit het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift PLOS ONE en geleid door experts van het Cambridge Centre for Sport & Exercise Sciences van de Anglia Ruskin University (ARU), bleek dat tot 72% van het verschil tussen mensen in prestatieresultaten na een specifieke oefening kan worden vanwege genetische verschillen.

De wetenschappers analyseerden de resultaten van 3.012 volwassenen in de leeftijd van 18-55 jaar – die niet eerder hadden deelgenomen aan inspanningstraining – om te bepalen hoe onze genen drie belangrijke soorten lichaamsbeweging kunnen beïnvloeden.

Spierkracht, cardiovasculaire conditie en anaërobe kracht zijn allemaal sleutelfactoren bij het vormgeven van iemands fitheid, welzijn en kwaliteit van leven, en alle deelnemers vertoonden verbeteringen na hun trainingstraining, maar in verschillende mate, zelfs wanneer ze exact dezelfde trainingstraining uitvoerden.

Door gegevens uit 24 afzonderlijke onderzoeken te combineren, ontdekten de onderzoekers dat genetische verschillen verantwoordelijk zijn voor 72% van de variatie in uitkomsten voor mensen die identieke oefeningen volgen die zijn ontworpen om de spierkracht te verbeteren.

Ondertussen veroorzaakten genetische variaties 44% van de verschillen die werden waargenomen na cardiovasculaire fitnessoefeningen, gemeten door middel van V̇O2max-testen, en 10% van de verschillen in resultaten na oefeningen om de anaërobe kracht te verbeteren, wat essentieel is voor beweging en behendigheid. De overige variaties worden beïnvloed door andere factoren zoals voeding en voeding, herstel en blessures.

Elk gen bezit allelen en het alleltype kan beïnvloeden hoe effectief dat gen is. De onderzoekers denken dat het deze allelen zijn die ervoor zorgen dat het lichaam van mensen anders reageert op dezelfde oefeningen.

In totaal identificeerde de studie 13 genen en bijbehorende allelen die verantwoordelijk zijn voor hoe goed het lichaam reageert op cardiovasculaire conditie, spierkracht en anaërobe krachtoefeningen.

De onderzoekers suggereren dat het testen van genen het mogelijk zou kunnen maken om oefeningen op maat te maken, zodat ze effectiever zijn voor elk individu, in plaats van generieke oefeningen voor iedereen. Dit kan iedereen ten goede komen, van ziekenhuispatiënten die revalidatie ondergaan tot topsporters.

https://aru.ac.uk/

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0249501