Pandemie eist grotere tol van vrouwen met een traumageschiedenis

Afgezien van de fysieke gevaren van COVID-19, heeft de pandemie zowel mentaal als emotioneel grote schade aangericht. Een nieuwe studie suggereert dat de pandemie mogelijk een grotere impact heeft gehad op de mentale gezondheid van vrouwen met een voorgeschiedenis van kindermishandeling of partnergeweld (IPV) dan bij vrouwen zonder een dergelijke geschiedenis. De onderzoeksresultaten zullen worden gepresenteerd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de North American Menopause Society (NAMS) in Washington, DC, 22-25 september 2021.

Onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh ondervroegen bijna 600 vrouwen om de prevalentie van depressie, angstgevoelens, slaapproblemen en conflicten met gezinsleden en niet-huishoudelijke familie tijdens de COVID-19-pandemie te identificeren. Ze keken specifiek naar hoe deze problemen werden vergroot bij ouder wordende vrouwen met een voorgeschiedenis van kindertrauma of IPV (in het bijzonder IPV ervaren vóór de pandemie, in plaats van huidige of lopende IPV).

Ongeveer 48% en 35% van de vrouwen meldde respectievelijk jeugdtrauma of eerdere IPV. Verhoogde symptomen van depressie, angst en slaap door COVID-19 werden gemeld door respectievelijk 27%, 32% en 46% van de vrouwen. Daarnaast rapporteerde 29% en 17% van de vrouwen verhoogde conflicten met respectievelijk gezinsleden en niet-huishoudelijke familie.

Onderzoekers ontdekten dat kindertrauma en eerdere IPV verband hielden met verhoogde depressieve symptomen, slaapproblemen en huishoudelijke conflicten tijdens de COVID-19-pandemie. Kindertrauma bleek bovendien angstsymptomen en conflicten met niet-huishoudelijke familie te verhogen. Significante associaties bleven bestaan, zelfs na correctie voor prepandemische angst (voor analyses van kindertrauma) en slaapsymptomen, maar niet na correctie voor prepandemische depressieve symptomen.

“Verouderde vrouwen met kindermishandeling of IPV-geschiedenis rapporteerden een slechtere geestelijke gezondheid tijdens de COVID-19-pandemie dan vrouwen zonder deze geschiedenis”, zegt Dr. Karen Jakubowski van de University of Pittsburgh School of Medicine en hoofdauteur van de studie. “De traumageschiedenis van vrouwen en eerdere symptomologie zijn van cruciaal belang om de psychosociale gevolgen van de pandemie te begrijpen.”

“We zullen waarschijnlijk jarenlang te maken hebben met de emotionele gevolgen van de pandemie”, zegt Dr. Stephanie Faubion, medisch directeur van NAMS. “Daarom zijn onderzoeken zoals deze belangrijk om beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg te informeren over welke patiënten het grootste risico lopen op psychische problemen.”