In Italië worden hele sectoren vd voedingsindustrie gecontroleerd door de maffia

Paardenvlees gelabeld als rundvlees. Honing verdund met goedkope suikerstropen. Valse extra vergine olijfolie. Voedselcriminaliteit is een miljardenindustrie die alles beïnvloedt, van het goedkoopste tot het duurste ingrediënt. 10% van wat we eten wordt verondersteld te zijn vervalst.

In Italië worden hele sectoren van de voedingsindustrie gecontroleerd door de maffia. Over de hele wereld werken goed georganiseerde criminele netwerken samen om complexe supply chains te penetreren. Het vervangen van een ingrediënt door een veel goedkoper alternatief of het vervalsen van een etiket brengt weinig gevaar of kosten met zich mee voor de criminelen. De winsten zijn enorm. Maar wat zijn de risico’s voor de consument? Hoe kunnen we voedselfraude identificeren? En wat kan er gedaan worden om het te stoppen?

In dit onderzoek volgen we de voedselfraudebrigades en laten we zien hoe weinig we weten over wat we eten. Een wereldwijd onderzoek naar de namaakvoedingsindustrie.

Link