Eten van gierst kan risico op ontwikkelen diabetes type 2 verminderen

Een nieuwe studie heeft aangetoond dat het eten van gierst het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 kan verminderen en helpt bij het beheersen van de bloedglucosespiegels bij mensen met diabetes, wat aangeeft dat het mogelijk is om geschikte maaltijden met gierst te ontwerpen voor diabetische en pre-diabetische mensen en voor niet- diabetespatiënten als een preventieve aanpak.

Gebaseerd op onderzoek uit 11 landen, toont de studie gepubliceerd in Frontiers in Nutrition aan dat diabetici die gierst consumeerden als onderdeel van hun dagelijkse voeding, hun bloedglucosewaarden met 12-15% zagen dalen (vasten en na de maaltijd), en de bloedglucosespiegels gingen van diabetes tot pre-diabetes niveaus.

De HbA1c-spiegels (bloedglucose gebonden aan hemoglobine) daalden met gemiddeld 17% voor pre-diabetische personen, en de niveaus gingen van pre-diabetische naar normale status. Deze bevindingen bevestigen dat het eten van gierst kan leiden tot een betere glykemische respons.

De auteurs beoordeelden 80 gepubliceerde onderzoeken op mensen, waarvan er 65 in aanmerking kwamen voor een meta-analyse met ongeveer 1.000 proefpersonen, waardoor deze analyse de grootste systematische review over het onderwerp tot nu toe is.

Anitha S, Kane-Potaka J, Tsusaka TW, Botha R, Rajendran A, Givens DI, Parasannanavar DJ, Subramaniam K, Prasad KDV, Vetriventhan M and Bhandari RK (2021) A Systematic Review and Meta-Analysis of the Potential of Millets for Managing and Reducing the Risk of Developing Diabetes Mellitus. Front. Nutr. 8:687428. doi: 10.3389/fnut.2021.687428