Australische zonnepaneelindustrie krijgt deadline om afvalprobleem aan te pakken

Minister van Milieu Sussan Ley heeft de zonne-energie-industrie een harde deadline gegeven om het toenemende probleem van afval van zonnepanelen aan te pakken, nadat zij vandaag de nieuwste Product Stewardship-lijst in het parlement heeft ingediend.

Na haar toespraak in de National Press Club vorige week, waarin ze afval van zonnestelsels signaleerde als een dreigende milieuramp, heeft de minister de industrie verteld dat het een definitief, door de industrie geleid landelijk plan nodig heeft, ontworpen in juni 2022.

Bij eerdere inzendingen van delen van de industrie om een ​​regeling op te zetten ontbrak een samenhangende, gecoördineerde en duurzame aanpak die verder ging dan de aanvankelijke steun van de regering. “De opname van miljoenen zonnepanelen in het hele land, van daken tot zonneparken, is van vitaal belang geweest vanuit een emissieperspectief, maar de explosie van retailers en importeurs in het gebied, en het ontbreken van een sectorbrede benadering van inzameling en recycling, betekent een nachtmerrie op de stortplaats”, zei minister Ley in haar toespraak tot de National Press Club.

“Zonnepanelen staan ​​al zes jaar op de prioriteitenlijst van de regering. Het is tijd voor de industrie om het probleem van het aanleggen van voorraden of het eindigen op de vuilstort aan te pakken en vandaag heb ik ze een deadline van medio 2022 gegeven om dat te doen”, zei minister Ley vandaag.

In 2018 produceerden Australiërs 2.700 ton fotovoltaïsch (PV) afval toen de vroegste panelen het einde van hun levensduur bereikten. Tegen 2050 wordt verwacht dat Australiërs 1.532.000 ton PV-afval zullen genereren.

“Er is een aanzienlijk risico dat paneelcomponenten, inclusief gevaarlijke materialen, op een stortplaats terechtkomen waar ze voortdurende milieueffecten kunnen veroorzaken, terwijl het voordeel van de waardevolle materialen die ze bevatten verloren gaat”, voegde minister Ley eraan toe.

Minister Ley zei dat kledingtextielafval en problematische en onnodige plastics voor eenmalig gebruik die in het National Plastics Plan zijn geïdentificeerd, ook zijn toegevoegd aan de prioriteitenlijst van de minister, terwijl actie van de industrie ertoe heeft geleid dat batterijen en plastic microbeads zijn verwijderd.