Goede bacteriën zijn veelbelovend voor behandeling van de ziekte van Crohn

Een nieuwe studie gepubliceerd in Nature Communications toont aan dat een consortium van bacteriën ontworpen om ontbrekende of ondervertegenwoordigde functies in het onevenwichtige microbioom van patiënten met inflammatoire darmaandoeningen (IBD) aan te vullen, chronische immuungemedieerde colitis in gehumaniseerde muismodellen heeft voorkomen en behandeld . De senior auteur van de studie, Balfour Sartor, MD, Midget Distinguished Professor of Medicine, Microbiology and Immunology, Co-Director van het UNC Multidisciplinair IBD Center, zei dat de resultaten bemoedigend zijn voor toekomstig gebruik bij de behandeling van de ziekte van Crohn en patiënten met colitis ulcerosa.

“Het idee met deze behandeling is om de normale functie van de beschermende bacteriën in de darm te herstellen, gericht op de bron van IBD, in plaats van de symptomen te behandelen met traditionele immunosuppressiva die bijwerkingen zoals infecties of tumoren kunnen veroorzaken,” zei Sartor.

De consortia van levende bacteriën, GUT-103 en GUT-108 genaamd, zijn ontwikkeld door biotechbedrijf Gusto Global. GUT-103 bestaat uit 17 bacteriestammen die samenwerken om elkaar te beschermen en te voeden. GUT-108 is een verfijnde versie van GUT-103, waarbij gebruik wordt gemaakt van 11 menselijke isolaten die verwant zijn aan de 17 stammen. Door deze combinaties kunnen de bacteriën voor een langere tijd in de dikke darm blijven, in tegenstelling tot andere probiotica die niet in de darm kunnen leven en snel door het systeem kunnen gaan.

GUT-103 en GUT-108 werden driemaal per week oraal toegediend aan “kiemvrije” muizen (geen bacteriën aanwezig) die speciaal waren ontwikkeld en behandeld met specifieke menselijke bacteriën, waardoor een gehumaniseerd muismodel ontstond. De therapeutische bacterieconsortia werkten door stroomopwaartse doelen aan te pakken, in plaats van zich te richten op een enkele cytokine om stroomafwaartse ontstekingsreacties te blokkeren en gevestigde ontstekingen om te keren.

“Het verminderde ook pathobionten – bacteriën die schade kunnen veroorzaken – terwijl het de aanwezige beschermende bacteriën uitbreidde en metabolieten produceerde die de mucosale genezing en immunoregulerende reacties bevorderen,” zei Sartor. “Simpel gezegd – de behandeling verhoogde de goeden en verminderde de slechteriken.”

Vanwege de robuuste resultaten die in deze studie zijn gezien en de behoefte aan meer alternatieve therapieën voor de ziekte van Crohn, zou Sartor graag zien dat GUT-103 en GUT-108 in de toekomst worden onderzocht in klinische fase 1 en 2 klinische onderzoeken. Hij is van plan zijn werk met Gusto Global voort te zetten om het gebruik van de bacteriële consortia verder te onderzoeken.