Verlicht uw stress, verlicht uw allergieën

Osaka City University vindt een verband tussen het corticotropine afgevende stresshormoon en verhoogde expressie van allergie veroorzakende cellen.

Verhoogde allergische reacties kunnen verband houden met het corticotropine releasing stress hormone (CRH), suggereert een studie die deze maand in het International Journal of Molecular Sciences is gepubliceerd. Deze bevindingen kunnen helpen het mechanisme te verduidelijken waarmee CRH de proliferatie van mastcellen (MC) – middelen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van allergieën in de neusholte van de mens, induceert.

“In mijn dagelijkse praktijk ontmoet ik veel patiënten met allergieën die zeggen dat hun symptomen verergeren door psychologische stress”, zegt hoofdonderzoeker Mika Yamanaka-Takaichi, afgestudeerde student van de afdeling Dermatologie, Osaka City University. Dit stimuleerde mij om dit onderzoek uit te voeren.”

Samen met professor Daisuke Tsuruta van dezelfde afdeling stelden ze de hypothese op dat, vanwege zijn rol bij het induceren van MC-degranulatie in de menselijke huid, CRH mogelijk ook betrokken is bij door stress verergerde neusallergieën”, zegt professor Tsuruta.

Toen het team CRH toevoegde aan een nasale poliep orgaankweek, zagen ze een significante toename van het aantal mastcellen, een stimulatie van zowel MC-degranulatie als proliferatie, en een toename van stamcelfactor (SCF) -expressie, een groeifactor van mastcellen, in het neusslijmvlies van de mens – de huid van de neusholte. Bij het onderzoeken van mogelijke therapeutische invalshoeken “zagen we het effect van CRH op mastcellen geblokkeerd door CRHR1-gen knockdown, CRHR1-remmers of een toevoeging van SCF-neutraliserende antilichamen”, zegt Dr. Yamanaka-Takaichi.

In vivo vond het team een ​​toename van het aantal mastcellen en degranulatie in het neusslijmvlies van muizen met stress die werd geremd door de toediening van de CRHR1-remmer, antalarmine.

“Naast het begrijpen van de effecten die stress heeft op onze allergieën, hebben we ook veelbelovend therapeutisch potentieel gevonden bij kandidaten zoals antalarmine”, voegt Dr. Yamanaka-Takaichi toe, “En dit is geweldig nieuws voor de patiënten.”

Vertaling: Andre Teirlinck