Hongerhormoon ghreline beïnvloedt financiële besluitvorming

Uit een nieuwe studie blijkt dat hogere niveaus van het uit de maag afkomstige hormoon ghreline, dat de eetlust stimuleert, een grotere voorkeur voor kleinere onmiddellijke geldelijke beloningen boven grotere uitgestelde financiële beloningen voorspellen. De studieresultaten zullen worden gepresenteerd op ENDO 2021, de jaarlijkse bijeenkomst van de Endocrine Society.

Dit onderzoek levert nieuw bewijs dat ghreline, het zogenaamd ‘hongerhormoon’, de monetaire besluitvorming beïnvloedt, zei mede-onderzoeker Franziska Plessow, Ph.D., assistent-professor in de geneeskunde aan het Massachusetts General Hospital en de Harvard Medical School, Boston. Ze zei verder dat recente onderzoeksresultaten bij knaagdieren suggereerden dat ghreline een rol kan spelen bij impulsieve keuzes en gedragingen.

“Onze resultaten geven aan dat ghreline een bredere rol zou kunnen spelen dan voorheen werd erkend in menselijk beloningsgedrag en besluitvorming, zoals monetaire keuzes,” zei Plessow. “Dit zal hopelijk toekomstig onderzoek inspireren naar zijn rol in voedselonafhankelijke menselijke perceptie en gedrag.”

Ghreline signaleert de hersenen voor de behoefte om te eten en kan de hersenbanen moduleren die de verwerking van beloningen regelen. Niveaus van ghreline fluctueren gedurende de dag, afhankelijk van voedselinname en individueel metabolisme.

Deze studie omvatte 84 vrouwelijke deelnemers van 10 tot 22 jaar: 50 met een eetstoornis en een laag gewicht, zoals anorexia nervosa, en 34 gezonde deelnemers. Het onderzoeksteam van Plessow testte de bloedspiegels van totaal ghreline voor en na een gestandaardiseerde maaltijd die hetzelfde was voor alle deelnemers die vooraf hadden gevast. Na de maaltijd namen de deelnemers een test van hypothetische financiële beslissingen, de zogenaamde delay-discounting taak. Ze werden gevraagd een reeks keuzes te maken om hun voorkeur aan te geven voor een kleinere onmiddellijke geldelijke beloning of een grotere vertraagde hoeveelheid geld, bijvoorbeeld $ 20 vandaag of $ 80 in 14 dagen.

Gezonde meisjes en jonge vrouwen met hogere ghrelinespiegels kozen eerder voor de onmiddellijke maar kleinere geldelijke beloning dan te wachten op een groter bedrag, meldden de onderzoekers. Deze voorkeur duidt op impulsievere keuzes, zei Plessow.

De relatie tussen ghreline niveau en monetaire keuzes was afwezig bij deelnemers met dezelfde leeftijd met een eetstoornis met een laag gewicht. Van mensen met deze eetstoornis is bekend dat ze ghreline-resistentie hebben, en Plessow zei dat hun bevinding een andere indicator zou kunnen zijn van een breuk tussen ghrelinesignalering en gedrag bij deze populatie.

De studie ontving financiering van de National Institutes of Health en een Charles A. King Trust Research Fellowship Award voor Plessow. Naila Shiraliyeva, M.D., een fellow bij het Massachusetts General Hospital, zal de bevindingen van het onderzoek tijdens de bijeenkomst presenteren.

Vertaling: Andre Teirlinck