Gezond ouder worden met bietensap

Volgens een nieuwe studie onder mensen van 70-80 jaar bevordert het drinken van bietensap een mix van mondbacteriën die geassocieerd zijn met gezondere bloedvaten en dito hersenfunctie.

Rode biet – en andere voedingsmiddelen zoals sla, spinazie en selder – zijn rijk aan anorganisch nitraat, en veel orale bacteriën spelen een rol bij het omzetten van nitraat in stikstofmonoxide, wat helpt bij het reguleren van bloedvaten en neurotransmissie (chemische boodschappen in de hersenen).

Ouderen hebben de neiging om een ​​lagere productie van stikstofmonoxide te hebben en dit wordt geassocieerd met een slechtere vasculaire (bloedvat) en cognitieve (hersen) gezondheid.

In de nieuwe studie, door de Universiteit van Exeter, namen 26 gezonde ouderen deel aan twee suppletieperiodes van tien dagen: één met nitraatrijk bietensap en een ander met nitraatvrij placebo sap, dat ze twee keer per dag dronken.

De resultaten toonden hogere niveaus van bacteriën aan die geassocieerd zijn met een goede vasculaire en cognitieve gezondheid, en lagere niveaus van bacteriën die verband houden met ziekte en ontsteking.

De systolische bloeddruk daalde gemiddeld met vijf punten (mmHg) na het drinken van het bietensap.

“We zijn erg enthousiast over deze bevindingen die belangrijke implicaties hebben voor gezond ouder worden”, zei hoofdauteur professor Anni Vanhatalo van de Universiteit van Exeter.

“Eerdere studies hebben de orale bacteriën van jonge en oudere mensen en gezonde mensen vergeleken met mensen met ziekten, maar wij zijn de eerste die op deze manier nitraatrijke voeding testen.

“Onze bevindingen suggereren dat het toevoegen van nitraatrijk voedsel aan het dieet – in dit geval via bietensap – gedurende slechts tien dagen het oraal microbioom (mix van bacteriën) aanzienlijk ten goede kan veranderen.

“Het handhaven van dit gezond oraal microbioom op de lange termijn zou de negatieve vasculaire en cognitieve veranderingen die gepaard gaan met veroudering kunnen vertragen.”

De onderzoekers voerden tests uit om clusters (of “modules”) van orale bacteriën te identificeren die de neiging hebben om samen te gedijen onder vergelijkbare omstandigheden.

Een module (Prevotella-Veillonella) die in verband werd gebracht met ontsteking verminderde na nitraatsuppletie, waaronder een afname van Clostridium difficile (dat de darm kan infecteren en diarree kan veroorzaken).

Professor Vanhatalo benadrukte dat er meer onderzoek nodig is om de bevindingen te bevestigen en te zien of vergelijkbare effecten worden gevonden bij andere groepen.

“Onze deelnemers waren gezonde, actieve ouderen met over het algemeen een goede bloeddruk”, zei ze. “Nitraat uit de voeding verlaagt hun bloeddruk gemiddeld, en we zijn benieuwd of hetzelfde zou gebeuren bij andere leeftijdsgroepen en bij mensen met een slechtere gezondheid.

“We werken samen met collega’s van de University of Exeter Medical School om interacties tussen de orale bacteriën en cognitie te onderzoeken om beter te begrijpen hoe voeding kan worden gebruikt om cognitieve achteruitgang op oudere leeftijd te vertragen.”

Er is veel onderzoek gedaan naar de voordelen van een gezonde darmflora, maar er is veel minder bekend over de orale microbiële gemeenschap, die een cruciale rol speelt bij het “activeren” van het nitraat uit een plantaardig dieet.

Vertaling: Andre Teirlinck