Waar COVID-19 het hardst toesloeg, namen sterfgevallen buiten ziekenhuis toe

Een nieuwe studie bekijkt de incidentie van plotselinge sterfgevallen buiten het ziekenhuis in de zeer diverse buurten van New York City met het percentage positieve SARS-CoV-19-tests dat plotseling steeg tijdens de pandemie. De analyse verschijnt in Heart Rhythm, het officieel tijdschrift van de Heart Rhythm Society, de Cardiac Electrophysiology Society, en de Pediatric & Congenital Electrophysiology Society, uitgegeven door Elsevier.

“Ons onderzoek toont de zeer diverse regionale spreiding van plotselinge dood buiten het ziekenhuis tijdens de COVID-19 pandemie en volgt de geografische spreiding van seroconversie naar SARS-CoV-2 in New York City”, zegt hoofdonderzoeker Stavros E. Mountantonakis, MD, FHRS, Northwell Health-Lenox Hill Hospital, Department of Cardiac Elektrofysiology, New York, NY, VS. “Deze bevinding draagt bij aan het eerder gemeld verband tussen plotselinge dood buiten het ziekenhuis en COVID-19 veronderstelde sterfgevallen en ondersteunt verder een verband tussen plotseling overlijden buiten het ziekenhuis en de epidemiologische last van SARS-COV-2.”

De onderzoekers verzamelden de resultaten van alle gerapporteerde tests van antilichamen van het New York City Department of Health tussen 3 maart en 20 augustus, 2020 voor alle postcodes in New York City, met uitzondering van acht commerciële districten. New York City vereist verplichte rapportage van alle tests. Gegevens van 20 maart tot 22 april 2020, tijdens het hoogtepunt van de pandemie, werden verkregen van de brandweer van New York City op het aantal patiënten dood verklaard ter plaatse door een plotselinge hartstilstand; een classificatie die de afdeling gebruikt voor plotseling overlijden buiten het ziekenhuis. Voor de vergelijking verzamelden ze gegevens voor dezelfde periode in 2019. Censusgegevens werden gebruikt voor de mogelijke invloed van factoren zoals leeftijd, ras, toegang tot medische verzekering, opleiding en immigratiestatus.

De onderzoekers ontdekten dat de plotselinge dood tijdens de pandemie sterk varieerde tussen de buurten en er was een matige positieve associatie tussen het plotse sterftecijfer in een buurt en het percentage van positieve antilichaamtests tegen SARS-CoV-2. Het percentage plotselinge sterfgevallen in 2019 voorspelde ook een toename van plotselinge sterfgevallen in een buurt tijdens de eerste pandemie in New York City.

De onderzoekers merken op dat het onduidelijk is of dit een oorzakelijk verband is of dat er factoren zijn die van invloed zijn op de geografische locatie distributie van plotselinge dood en SARS-CoV-2-infectie.

Dr. Mountantonakis merkt op: “De epidemiologische gegevens zijn een direct surrogaat van virale last en indirect geassocieerd met  plots overlijden thuis. Het valt nog te bezien of dit komt door complicaties aan het hart die verband houden met het virus of slechte toegang tot gezondheidszorg in buurten die het meest leden tijdens de eerste golf van de Covid19-pandemie.”

Deze bevindingen benadrukken het belang van het behoud van toegang tot gezondheidszorg, vooral in wijken die zwaar hebben geleden tijdens de eerste golf van COVID-19.

Vertaling: Andre Teirlinck