Voorzichtig met remdesivir bij COVID-19

Farmaceutisch wetenschapper ziet mogelijke problemen met remdesivir als behandeling van Covid-19

Terwijl de wereld zijn ogen heeft gericht op vaccins om de verspreiding van het Coronavirus te stoppen zijn therapieën nog steeds nodig om in het ziekenhuis patiënten te behandelen. Eén ervan is remdesivir, het eerste en enig antiviraal middel in zijn soort dat de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) tot nu toe voor de behandeling van COVID-19 heeft goedgekeurd.

Onderzoek aan de Universiteit van Cincinnati stelt echter dat dit middel te willekeurig gebruikt wordt. De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Fundamental & Clinical Pharmacology.

De FDA heeft remdesivir, bekend onder Veklury, in mei 2020 goedgekeurd voor gebruik in noodgevallen bij COVID-19 en volledige goedkeuring verleend voor behandeling in oktober 2020. De Wereld Gezondheids Organisatie publiceerde in november 2020 een voorwaardelijk advies waarin het gebruik ervan werd afgeraden onder vermelding van: “Er is meer onderzoek nodig om meer zekerheid te leveren voor specifieke groepen patiënten.”

In de UC-studie ontdekten hoofdauteur Bingfang Yan, farmaceutisch wetenschapper, en zijn UC-studenten Yue Shen en William Eades, dat het geneesmiddel permanent de activiteit van een enzym genaamd CES-2 stopt, dat aanwezig is in de darmen, lever en nieren en nodig is voor de afbraak van veel medicijnen.

“Dit enzym breekt normaal medicijnen af of activeert ze in bepaalde antivirale middelen of inactiveert andere geneesmiddelen zoals bij  bepaalde anticoagulantia,” zegt Yan, professor aan het James L. Winkle College of Pharmacy. Aan de andere kant zegt hij dat deze uitsplitsing de toxiciteit verhoogt van bepaalde geneesmiddelen voor het hart en tegen kanker.

Een antiviraal middel is een medicijn tegen virussen en een anticoagulans is een medicijn dat de bloedstolling belemmert. Wat het probleem nog ingewikkelder maakt, zegt Yan, is dat wanneer remdesivir via een infuus wordt toegediend het virus niet wordt behandeld tenzij het lichaam aanvullende specifieke enzymen heeft die niet bij alle patiënten voorkomen. Het kan ook andere antivirale medicijnen verhinderen te werken zoals die gebruikt voor hiv/aids en hepatitis C.

Remdesivir wordt alleen in een ziekenhuisomgeving via de aderen toegediend, waarbij de FDA doorgaans een dosis van één keer per dag aanbeveelt gedurende ongeveer 10 dagen, en “intraveneuze injectie van remdesivir kan veiligheidsproblemen veroorzaken vanwege de hoge beginconcentraties van het medicijn”, zegt Yan, verder opmerkend: “Als artsen het toch gebruiken, moeten ze dat heel voorzichtig doen.”

Hij voegt eraan toe: “Het is duidelijk dat de behandeling voor de juiste patiënten moet worden gebruikt met de juiste doseringen en met zorg bij gebruik in combinatie met andere medicijnen.”

Vertaling: Andre Teirlinck