Verband depressie bij nieuwe vaders met onzekerheden in relatie

Ouderschap schenkt vaak veel vreugde, maar niet altijd. Ouderschap brengt ook uitdagingen en stress met zich mee en kan voor sommige mensen depressie veroorzaken. Een nieuwe studie van de Lund University in Zweden toont aan dat postnatale depressie bij mannen vaker voorkomt bij mannen die onzeker zijn in hun relatie met hun partner.

Depressie treft ongeveer 10-12 procent van de nieuwe moeders en ten minste 8 procent van de nieuwe vaders. Bij depressieve symptomen zijn de cijfers zelfs nog hoger; maar liefst een op de vijf nieuwe vaders ervaart lastige symptomen, volgens de nieuwe studie uitgevoerd door Elia Psouni, geregistreerd psycholoog en universitair hoofddocent psychologie aan de universiteit van Lund in Zweden, en Anna Eichbichler, klinisch psycholoog.

De studie concentreerde zich op de redenen achter de depressieve symptomen van de vaders. Getroffen mannen hebben vaak een negatief beeld van zichzelf en zijn bang dat ze onvoldoende zullen zijn in hun intieme relaties; een zorg die mogelijk gebaseerd is op ervaringen uit de kindertijd met hun eigen ouders.

“Een negatieve kijk op jezelf, je eigen kenmerken en capaciteiten, terwijl je andere mensen waardeert, leidt vaak tot een constante zorg dat je niet goed genoeg bent, om anderen teleur te stellen en – mogelijk – te verliezen”, zegt Elia Psouni.

De studie probeerde ook te bepalen welk specifiek aspect van een laag zelfbeeld in intieme relaties de depressie veroorzaakte. Is het een kwestie van relatieproblemen in het algemeen, of stress dat je niet goed genoeg bent als ouder? De antwoorden lieten zien dat het het laatste was.

“Een laag zelfvertrouwen in hechte relaties lijkt ouderlijke stress te veroorzaken, wat op zijn beurt de symptomen van depressie veroorzaakt”, zegt Psouni.

Dit is de tweede studie waarin Psouni en haar collega’s aantonen dat meer dan een op de vijf vaders van kinderen van 1-18 maanden last heeft van slopende symptomen van depressie. Uit het onderzoek bleek ook dat mannen van wie de vrouwelijke partners leden aan een postpartumdepressie, oververtegenwoordigd waren en dat maar heel weinig van hen contact hadden met een professional om hulp te krijgen.

“De studie toont zonder twijfel aan dat ouders elkaar beïnvloeden en laat zien hoe belangrijk het is om te monitoren hoe ouders in verschillende relaties en familieopstellingen het over een lange periode redden”, zegt Psouni.

Zij en haar collega’s voeren nu een longitudinaal project uit dat gezinnen in de loop van de tijd zal volgen om kennis te genereren over het welzijn en de ontwikkeling van kinderen en ouders in verschillende gezinsopstellingen.

Links

http://www.lu.se/

https://doi.apa.org/doiLanding?doi=10.1037%2Fmen0000233

https://portal.research.lu.se/portal/en/persons/elia-psouni(28e364ac-451c-4c84-9931-6d725dd5f2e7).html