Mediteraan dieet halveert kans op niet-alcoholische leververvetting

Volgens een langdurige klinische interventie studie onder leiding van Negev onderzoekers van de Ben-Gurion University en een team van internationale collega’s, vermindert een vegetarisch mediterraan (MED) dieet intrahepatisch vet meer dan andere gezonde diëten en herleidt het niet alcoholische leververvetting (NAFLD) tot de helft.

De bevindingen zijn gepubliceerd in Gut, een toonaangevend internationaal tijdschrift over gastro-enterologie en hepatologie.

“Ons onderzoeksteam en andere groepen hebben de afgelopen 20 jaar  door middel van rigoureuze gerandomiseerde proeven op lange termijn bewezen dat het mediterraan dieet gezondst is ”, zegt hoofdonderzoeker prof. Iris Shai, epidemioloog aan de BGU School of Public Health en adjunct docent aan de Harvard T.H. Chan School of Public Health. “We hebben dat dieet verfijnd en ontdekten elementen die dramatische veranderingen kunnen aanbrengen bij leververvetting en andere belangrijke gezondheidsfactoren. Andere betrokken Harvard onderzoekers zijn Profs. Meir Stampfer en Frank Hu, voorzitter van de Afdeling Voeding aan de Chan School.

NAFLD treft 25% tot 30% van de mensen in de Verenigde Staten en Europa.  Hoewel wat vet normaal is in de lever, leidt overmatig vet (5% of hoger) tot insulineresistentie, diabetes type 2, cardiovasculair risico evenals verminderde diversiteit van het darmmicrobioom en microbiële onbalans. Aangezien er momenteel geen medicijn beschikbaar is om leververvetting te behandelen is de enige interventie gewichtsverlies en beperking van alcoholgebruik.

Deze MRI nutritionele klinische studie (Direct-Plus genaamd), uitgevoerd door een internationaal onderzoeksteam onder leiding van prof. Shai is de eerste die een nieuw vegetarisch mediterraan dieet heeft ontwikkeld. Dit gemodificeerd MED-dieet is rijk aan groenten, inclusief dagelijkse inname van walnoten (28 gram), en minder

verwerkt en rood vlees. Het is verrijkt met groene componenten met veel polyfenolen, waaronder drie tot vier kopjes groene thee per dag en 100 gram (bevroren blokjes/dag) van een Mankai groene shake. Mankai, een aquatisch groene plant ook bekend als eendenkroos, is rijk aan biologisch beschikbare eiwitten, ijzer, B12, vitamines, mineralen en polyfenolen.

“Deze veel voorkomende leverziekte aanpakken door middel van een gerichte leefstijlinterventie zou een effectievere voedingsstrategie kunnen zijn”, zegt Dr. Anat Yaskolka-Meir, hoofdauteur en lid van de BGU School of Public Health. “Deze klinische proef toont een effectief voedingsinstrument aan voor NAFLD samen met gewichtsverlies”

Deze 18 maanden durende testperiode DIRECT-PLUS begon in 2017 bij het Nuclear Research Center Negev in Dimona Israël, met de willekeurige verdeling van 294 arbeiders van in de vijftig met abdominale obesitas in drie groepen: gezond voedingsschema, mediterraan dieet en vegetarisch mediterraan dieet. Naast het dieet kregen alle deelnemers een fysiek trainingsregime met een gratis lidmaatschap van een sportschool. De deelnemers ondergingen MRI-scans om het exacte aandeel van overtollig intrahepatisch vet te kwantificeren voor en na de testperiode.

De resultaten toonden aan dat elk dieet leidde tot vermindering van levervet. Echter, het vegetarisch MED-dieet resulteerde in de grootste vermindering van levervet (-39%), in vergelijking met het traditioneel mediterraan dieet (-20%) en de richtlijnen voor gezonde voeding (-12%). De resultaten waren daarna significant na aanpassen voor gewichtsverlies.

Over het algemeen veroorzaakte het vegetarisch MED-dieet een opvallende vermindering van leververvetting.  De prevalentie van NAFLD daalde van 62% bij aanvang tot 31,5% in de vegetarische groep, tot 47,9% in de mediterrane groep en 54,8% in de groep gezonde voeding.

Specifiek werd een grotere opname van Mankai en walnoten en minder rood/verwerkt vlees significant geassocieerd met de mate van IHF-verlies, na controle voor andere variabelen. Beide MED-groepen hadden aanzienlijk hogere totale plasmapolyfenol spiegels. Meer specifieke polyfenolen, gevonden in walnoten en Mankai, werden aangetroffen bij de vegetarische groep. De onderzoekers veronderstellen dat het effect van polyfenolen en de vermindering van rood vlees een rol spelen bij het verminderen van levervet.

Vertaling: Andre Teirlinck