Vapen kan de kans op roken bij tieners bijna verdrievoudigen

Een nieuwe studie biedt sterk bewijs dat kinderen die e-sigaretten gebruiken, eerder gaan roken of rookloze tabak gaan gebruiken, zeggen onderzoekers. Tienerjongens die vapten hadden bijna drie keer zoveel kans om te beginnen met roken als andere tienerjongens met vergelijkbare risicoprofielen en meer dan twee keer zoveel kans om rookloze tabak te proberen, zo bleek uit het onderzoek van de Ohio State University. Het onderzoek is deze week online gepubliceerd in het tijdschrift Addictive Behaviors.

In tegenstelling tot de meeste eerdere onderzoeken die een verband suggereren tussen vapen en tabak, volgde deze studie niet alleen jonge mensen in de loop van de tijd om een ​​verband te leggen tussen de twee gedragingen. Dat is belangrijk, omdat sommigen de geldigheid van die longitudinale onderzoeken in twijfel hebben getrokken, met het argument dat kinderen die begonnen met roken dat misschien hebben gedaan, of ze nu vapen of niet, zei hoofdonderzoeker Brittney Keller-Hamilton, die de studie voltooide als een afgestudeerde student en programmamanager. in het College of Public Health van Ohio State.

“Voor een ideale studie, vanuit een puur wetenschappelijk perspectief, zouden we iedereen een e-sigaret geven, ze een paar jaar volgen en kijken of ze beginnen met roken, dan de klok terugdraaien en ze geen e-sigaret geven. Of we zouden kinderen willekeurig toewijzen om wel of niet te verdampen, “zei ze. ‘We kunnen natuurlijk geen van beide dingen doen.’

Dus keken ze naar een geavanceerde statistische benadering – ‘causale gevolgtrekking’ – waarin ze gebruikers en niet-gebruikers van e-sigaretten die het onderzoek begonnen, vergeleken met vergelijkbare bekende risicofactoren voor vapen op basis van een verscheidenheid aan factoren, waaronder alcoholgebruik. , marihuanagebruik, impulsiviteit en het opleidingsniveau van hun ouders en de geschiedenis van tabak.

“We identificeerden twee groepen jonge mensen die evenveel kans hadden om te beginnen met vapen op basis van een aantal factoren, en vervolgens vergeleken we de resultaten in de loop van het onderzoek. We ontdekten dat gebruikers van e-sigaretten 2,7 keer zoveel kans hadden om te roken. “, zegt Keller-Hamilton, die momenteel werkt als onderzoeker in het Center for Tobacco Research van het Comprehensive Cancer Center van de staat Ohio.

Studie co-auteur Bo Lu, een biostatistiek professor aan de Ohio State, zei dat de aanpak leidt tot robuustere wetenschappelijke bevindingen, en brengt onderzoekers dichter bij een echte schatting van het causale effect van vapen op het roken van sigaretten bij jonge mensen.

“Ik hoop dat onze bevindingen beleidsmakers en anderen sterker bewijs leveren van het verband tussen het gebruik van e-sigaretten en tabak en dat dit zal leiden tot positieve effecten op meer doordachte ontwerpen in onderzoek naar gezondheidsbeleid,” zei Lu.

Dit onderzoek maakt deel uit van de Buckeye Teen Health Study, die gedurende twee jaar meer dan 1200 jongens uit de stedelijke Franklin County en negen landelijke Appalachen in Ohio volgde. Ze waren 11 tot 16 jaar oud toen ze aan de studie begonnen.

De nieuwe bevindingen ondersteunen voortdurende inspanningen om de toegang tot tabaksproducten te beperken tot 21 jaar en ouder en acties om vapen onder kinderen te ontmoedigen, inclusief maatregelen die e-sigaretten moeilijker te verkrijgen en minder aantrekkelijk maken, zei Keller-Hamilton.

De gegevens voor deze studie werden verzameld voordat federale beperkingen werden opgelegd aan bepaalde soorten vapenproducten die jongeren aanspreken, inclusief die met smaken.

‘Maar voor al deze beleidsmaatregelen zijn er mazen in de wet die de tabaksindustrie snel identificeert en omzeilt, dus het is belangrijk om waakzaam te blijven bij het zoeken naar strategieën en beleid om te voorkomen dat tieners gewoonten beginnen die een bedreiging vormen voor hun gezondheid, vooral wanneer ze dienen. als opstap naar meer schadelijke tabaksproducten, “zei Keller-Hamilton.

Links

http://news.osu.edu/