Pinda’s tegen allergie voor pinda’s

Het is een wereld vol pinda’s – althans zo voelt het aan voor kinderen met pinda allergie. Maar een nieuwe studie door onderzoekers van de universiteit van British Columbia en BC Children’s Hospital geeft hoop aan ouders en kinderen die echt gevaar lopen bij blootstelling aan pinda’s.

“Het is een algemene misvatting dat pinda allergieën geen ernstig gezondheidsprobleem zijn. Hoewel het risico van een fatale reactie op pinda’s laag is bij patiënten met zo’n allergie heeft het een grote invloed op de kwaliteit van het leven en veel gezinnen voelen zich hopeloos in het omgaan met wat kan lijken als een onbeheersbaar probleem”, zei de hoofdauteur van de studie, Dr. Edmond Chan, hoofd van de afdeling kinderallergie en immunologie bij UBC’s faculteit geneeskunde en klinisch onderzoeker in het BC Children’s Hospital Research Institute.

De studie, onlangs gepubliceerd in de Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice, is de eerste die demonstreert dat bij kinderen regelmatig blootgesteld aan een kleine dosis van een allergeen (in dit geval pinda’s) in de werkelijkheid (buiten een klinische proef) het risico op allergische reacties vermindert.

De behandelingsmethode, bekend als orale immunotherapie, omvat geleidelijk het verhogen van de hoeveelheid pinda’s (of pindaproducten) die aan het kind wordt gegeven.  Een behandeldoel is het bereiken van desensibilisatie, waardoor het kind een volledige portie pinda’s tot zich kan nemen zonder gevaarlijke reactie. Een ander doel is bescherming bij een ongewilde blootstelling en het verminderen of elimineren van de behoefte aan epinefrine injecties. Om zijn immuniteitsniveau te behouden moet het kind regelmatig pindaproducten blijven eten.

In de loop van dit onderzoek kregen 117 kinderen uit Canada in de voorschoolse leeftijd – tussen 9 maanden en vijf jaar – met pinda allergieën een dagelijkse onderhoudsdosis van 300 mg pinda proteïne – gelijk aan ongeveer één pinda of een kwart theelepel pinda boter.

Na een jaar ontdekten de onderzoekers dat bijna 80 procent van de kleuters 15 pinda’s konden eten (gelijk aan 4000 mg pinda proteïne) zonder reactie tijdens een orale provocatie onder toezicht van een allergoloog.  Bijna elk kind (meer dan 98 procent) dat meedeed aan de studie zou drie tot vier pinda’s kunnen eten zonder reactie, wat genoeg is ter bescherming tegen 99 procent van accidentele blootstelling.

Hoewel sommige kinderen in het onderzoek (21,4 procent) een allergische reactie kregen tijdens de orale provocatie onder toezicht van een allergoloog, waren de reacties mild (14,5 procent) of matig (zes procent). Twee kinderen kregen epinefrine voor matige reacties. Er waren geen ernstige reacties.

Deze studie volgt op een andere analyse van dezelfde onderzoekers vorig jaar.  De eerste die de veiligheid van orale pinda immunotherapie aantoonde bij een grote groep voorschoolse kinderen bij een routinebehandeling in een ziekenhuis of kliniek in plaats van binnen een klinische proef.

“Dankzij orale immunotherapie kunnen deze kinderen nu per ongeluk iets eten met pindakaas erin – zoals een koekje of cake – zonder reactie, wat geweldig nieuws is voor de families,” zei de hoofdauteur van de studie, dr. Lianne Soller, manager allergieonderzoek bij UBC gevestigd in het BC Children’s Hospital.

Links

http://www.ubc.ca/

http://dx.doi.org/10.1016/j.jaip.2020.10.045

Vertaling Andre Teirlinck