Onderzoek onthult nieuwe bevindingen over de UV-zonnefilters

Een nieuw inzicht in het gedrag van de UV-zonnefilters in de natuur wanneer ze worden blootgesteld aan andere delen van het lichtspectrum. Onderzoek van Swansea University heeft een nieuw inzicht opgeleverd in het gedrag van de natuurlijke UV-zonnefilters wanneer ze worden blootgesteld aan andere delen van het lichtspectrum.

Mycosporine achtige aminozuren (MAA’s) bieden bescherming tegen de schadelijke effecten van ultraviolette straling op levende organismen in onze oceanen en meren. Het is bekend dat deze verbindingen toenemen in het milieu waar niveaus van UV hoog zijn. Het unieke van deze verbindingen heeft geleid tot interesse van de gezondheidszorg bij de ontwikkeling van een natuurlijker zonnescherm.

Een nieuwe studie door wetenschappers van de Swansea University heeft aangetoond dat deze verbindingen worden ook verhoogd wanneer levende cellen van algen worden blootgesteld aan licht van het verrode uiteinde van het lichtspectrum. Hoewel het algemeen bekend is dat UV-licht de concentraties van MAAs vermeerdert heeft niemand de effecten van andere lichtgebieden van het spectrum onderzocht.

De auteur van de studie, professor Carole Llewellyn, van de faculteit Engineering en Science, zei: “Het is interessant dat het verrood licht een rol speelt  bij de productie van deze UV zonnebrandmiddelen en benadrukt hoe verschillende delen van het lichtspectrum een belangrijke rol spelen bij het handhaven van een gezond evenwicht binnen cellen”.

“Onze ontdekking benadrukt ook het complexe samenspel in de natuur en werpt vraagtekens op bij de rol van deze zonneschermen met de mogelijkheid dat ze ook belangrijk kunnen zijn in het bijdragen aan temperatuurregeling van het aardoppervlak.”

Vertaling: Andre Teirlinck