Stress tijdens zwangerschap kan ontwikkeling hersenen baby beïnvloeden

De hersenen van baby’s kunnen worden gevormd door de niveaus van stress die hun moeder tijdens de zwangerschap ervaart, heeft een nieuwe studie aangetoond.

Stressniveaus bij moeders – gemeten door een hormoon dat verband houdt met angst en andere gezondheidsproblemen – houdt verband met veranderingen in gebieden van het brein van baby’s die verband houden met emotionele ontwikkeling blijkt uit de studie.

Artsen zeggen dat de bevindingen benadrukken dat vrouwen dringend beter moeten worden ondersteund met hun mentale en fysieke gezondheid voor en tijdens de zwangerschap, en dat ze kunnen helpen bij het herkennen van moeders en baby’s die hulp nodig hebben.

De experts voegen eraan toe dat zwangere vrouwen die zich gestrest of onwel voelen, hulp moeten zoeken bij hun verloskundige of consulent en dat met ondersteuning de meeste gezondheidsproblemen goed kunnen worden behandeld tijdens de zwangerschap.

Het is bekend dat stress bij de moeder de ontwikkeling van het gedrag van het kind en het vermogen om zijn emoties te reguleren naarmate het groeit, beïnvloedt. Dit wordt meestal gemeten met vragenlijsten, die niet altijd betrouwbaar zijn. De nieuwe studie is de eerste keer dat wetenschappers een objectieve maatstaf – niveaus van het hormoon cortisol – bij de moeder hebben gebruikt om het verband met de ontwikkeling van babyhersenen te bestuderen.

Cortisol is betrokken bij de reactie van het lichaam op stress – waarbij hogere niveaus wijzen op hogere stress – en speelt ook een rol bij de groei van de foetus. Een onderzoeksteam onder leiding van de Universiteit van Edinburgh toonde aan dat cortisolspiegels verband houden met de ontwikkeling van de amygdala van de baby, een deel van de hersenen waarvan bekend is dat het betrokken is bij de emotionele en sociale ontwikkeling in de kindertijd.

Voor de studie namen wetenschappers haarmonsters van 78 zwangere vrouwen om de cortisolspiegels van vrouwen in de afgelopen drie maanden te bepalen. De baby’s van de vrouwen ondergingen een reeks hersenscans met behulp van Magnetic Resonance Imaging, of MRI, een niet-invasieve scan die plaatsvond terwijl de baby sliep. De onderzoekers ontdekten dat hogere cortisolspiegels in het haar van de moeder verband hielden met structurele veranderingen in de amygdala van de baby en met verschillen in hersenverbindingen.

Artsen zeggen dat dit zou kunnen verklaren waarom kinderen van wie de moeder tijdens de zwangerschap veel stress ervoer, op latere leeftijd meer kans hebben op emotionele problemen. Ze waarschuwen echter dat de studie emotie bij kinderen niet heeft beoordeeld.

Het onderzoek werd gefinancierd door de wereldwijde liefdadigheidsorganisatie voor kinderen, Theirworld, en is gepubliceerd in het tijdschrift eLife. Hoofdonderzoeker, professor James Boardman, directeur van het Jennifer Brown Research Laboratory aan het MRC Centre for Reproductive Health aan de Universiteit van Edinburgh, zei: “ Onze bevindingen zijn een oproep tot actie om zwangere vrouwen op te sporen en te ondersteunen die extra hulp nodig hebben tijdens de zwangerschap. dit zou een effectieve manier kunnen zijn om een ​​gezonde hersenontwikkeling bij hun baby’s te bevorderen “.

Professor Rebecca Reynolds, persoonlijk voorzitter van Metabolic Medicine aan de Universiteit van Edinburgh, die de studie mede leidde, zei: “ Gelukkig zijn psychologische behandelingen zeer succesvol bij het helpen van moeders en kinderen en we hopen dat onze bevindingen in de toekomst therapieën kunnen helpen om te helpen zoek degenen die misschien het meest behoefte hebben aan ondersteuning. ”

Sarah Brown, voorzitter van Theirworld, zei: “Dit onderzoek laat zien hoe belangrijk het is om de geestelijke gezondheid van vrouwen tijdens de zwangerschap te ondersteunen om ervoor te zorgen dat aan hun behoeften wordt voldaan en dat hun baby’s de beste start in het leven hebben. Moeders helpen om met stress om te gaan is belangrijk. stap om ervoor te zorgen dat zowel moeder als baby gedijen. ”

Links

http://www.ed.ac.uk/

http://dx.doi.org/10.7554/eLife.60729