Relatie darmmicrobioom en dodelijke longziekte

Onderzoek onder leiding van het Centenary Institute, de University of Technology Sydney en de University of Queensland heeft voor het eerst een verband aangetoond tussen chronische obstructieve longziekte (COPD), een vaak fatale longaandoening, en het darmmicrobioom.

De bevindingen, gepubliceerd in het krachtige wetenschappelijke tijdschrift ‘Nature Communications’, suggereren dat de darmen nuttig kunnen zijn bij het diagnosticeren van COPD en mogelijk ook een potentiële bron zijn van nieuwe therapeutische doelen om de chronische ademhalingsaandoening te helpen behandelen.

“Het is al bekend dat het longmicrobioom een ​​bijdragende factor is bij COPD”, zegt professor Phil Hansbro, senior auteur van de studie en directeur van het Centenary UTS Centre for Inflammation.

“We wilden zien of de darmomgeving er ook op de een of andere manier bij betrokken was – om te bepalen of de darm zou kunnen fungeren als een betrouwbare indicator van COPD of dat het op een of andere manier verband hield met de ontwikkeling van de ziekte.”

In de studie vergeleken de onderzoekers de microbioom- en metabolietprofielen van ontlastingsmonsters van COPD-patiënten met gezonde individuen. Onthuld waren significante verschillen tussen de twee groepen.

COPD-patiënten vertoonden verhoogde niveaus van de bacteriën Streptococcus en Lachnospiraceae in hun ontlastingsmonsters. Ook geïdentificeerd bij personen met COPD was een unieke metaboliet-signatuur gevormd door de chemische bijproducten van het metabolische proces.

“Ons onderzoek geeft aan dat de darmen van COPD-patiënten aanzienlijk verschillen van die van gezonde individuen”, zei eerste auteur van het artikel Dr. Kate Bowerman, University of Queensland.

“Dit suggereert dat bemonstering en analyse van ontlasting kan worden gebruikt om niet-invasieve diagnose en monitoring van COPD te stellen,” zei ze. De onderzoekers van het onderzoek zijn van mening dat het veranderde darmmicrobioom dat wordt aangetroffen bij COPD-patiënten, ook de darm zou kunnen ondersteunen als een mogelijk doelwit voor nieuwe behandelingen.

“De ‘darm-long-as’ beschrijft het algemene immuunsysteem van de longen en het maagdarmkanaal. Dit betekent dat activiteit in de darmen de activiteit in de longen kan beïnvloeden. Onze COPD-bevindingen suggereren dat het darmmicrobioom nu ook in overweging moet worden genomen bij het zoeken naar nieuwe therapeutische doelwitten te helpen bij de behandeling longziekte,” zei Professor Hansbro.

COPD, een levensbedreigende inflammatoire aandoening van de longen, is wereldwijd de derde meest voorkomende doodsoorzaak. Jaarlijks gaan meer dan 3 miljoen levens verloren aan COPD.

Links

http://www.centenary.org.au/

http://dx.doi.org/10.1038/s41467-020-19701-0

https://www.uts.edu.au/

https://www.uq.edu.au/