Lockdown verslechtert symptomen bij mensen met musculosceletale pijnen

Volgens nieuw onderzoek van de Universiteit van East Anglia ondervonden mensen met bot-, gewrichts- en spierpijn  een verslechtering van de symptomen tijdens de lockdown.

De nieuwe studie toont aan dat de meerderheid van de mensen met musculoskeletale pijn een verergering van de symptomen vertoonden wanneer ze zich hielden aan de nieuwe overheidsbeperkingen om de verspreiding van de Covid19-pandemie in te dijken.

Degenen in sociaal isolement en eenzaamheid hadden minder toegang tot de gezondheidszorg.

De bevindingen zijn het resultaat van een onderzoek onder meer dan 600 mensen in de het Verenigd Koninkrijk om te zien hoe mensen met bot-, gewrichts- en spierpijn omgingen met lockdown.

De studie werd geleid door dr. Toby Smith, van de UEA’s School of Health Sciences en prof. Alex MacGregor van de UEA Norwich Medical School.

Dr. Toby Smith zei: “Bot-, gewrichts- en spierpijn is een belangrijke oorzaak van handicap bij mensen in het Verenigd Koninkrijk. Mensen met deze problemen ervaren vaak pijn, gewrichtsstijfheid, vermoeidheid en spierzwakte.

“Bot-, gewrichts- en spieraandoeningen worden vaak beheerst met een combinatie van fysieke activiteit en medicijnen.

“Onze resultaten laten zien dat de pandemie van het coronavirus een grote uitdaging vormt voor de gezondheid en het welzijn van mensen, zowel voor jongeren als ouderen”.

“Toen lockdown werd gehanteerd waren we bang dat dit een groot probleem zou betekenen – vooral voor mensen met bot-, gewrichts- en spierpijn.

“We wilden weten hoe de nieuwe beperkingen de pijn zouden kunnen beïnvloeden, en beter te begrijpen wie het meeste risico loopt op flare-ups, of verminderd welzijn door sociaal isolement en eenzaamheid.”

Het team lanceerde eind april, vijf weken na de start van de lockdown een on-line onderzoek bij een groep van 678 patiënten met musculoskeletale aandoeningen – om te zien hoe de beperkingen hun invloed hadden op welzijn en toegang tot gezondheidszorg.

Prof MacGregor, die ook werkzaam is op de afdeling Reumatologie van het Norfolk en Norwich University Hospital (NNUH), zei: “iets meer dan 53 procent van de deelnemers aan het onderzoek, meldde dat hun musculoskeletale symptomen waren verergerd sinds het begin van de lockdown.

“Een derde van de patiënten meldde dat ze contact wilden met hun huisarts of de ziekenhuis reumatologie afdeling. Zoals te verwachten meldden degenen die toegang tot gezondheidszorg hadden significant meer pijn, stijfheid en een slechtere algemene gezondheid.

“We ontdekten ook dat degenen met een groter sociaal isolement en eenzaamheid minder kans hadden op toegang tot gezondheidszorg.

“De meeste respondenten, iets meer dan 88 procent, rapporteerden weinig problemen met toegang tot medicatie, maar 44 procent van hen had de hulp van anderen nodig om dit te bereiken.

“Dit onderzoek, uitgevoerd in de vroege stadia van de Britse lockdown, suggereert dat er direct negatieve gevolgen zijn voor mensen met een musculoskeletale ziekte.

“Ondanks de snelle veranderingen in de configuratie van de zorg hebben patiënten in hoofdzaak toegang kunnen krijgen tot afdelingen eerstelijnszorg en ziekenhuis reumatologie. Die met hogere niveaus van sociaal isolement hebben het minst toegang tot gezondheidszorg.

“Als verdere isolatiemaatregelen worden afgedwongen, zoals we hebben gezien in een deel van het Verenigd Koninkrijk, aangezien de pandemie voortduurt, zullen bijzondere inspanningen nodig zijn om de sociaal geïsoleerde mensen te beschermen en te ondersteunen als een kwetsbare groep”.

“Zorgverleners moeten contact opnemen met individuele patiënten die niet buiten komen voor advies, en die misschien stilletjes worstelen met hun ziekte,” voegde hij eraan toe.

Vertaling: Andre Teirlinck