Relatie avondeten en een hogere calorie inname

Een studie onder bijna 1200 Britse volwassenen, die dit jaar wordt gepresenteerd op de Europese en internationale conferentie over obesitas (ECOICO 2020), die dit jaar online wordt gehouden (1-4 september), suggereert dat er een verband bestaat tussen het eten van een groter deel van de dagelijkse energie. inname tijdens de avond, en met een hogere totale energie-inname en een lagere kwaliteit van de voeding.

In de afgelopen decennia is er een groeiende interesse in hoe de timing van onze voedselconsumptie het metabolisme en andere fysiologische processen kan beïnvloeden. Het hongergevoel volgt een sterk dagelijks ritmisch patroon en is vaak later op de dag het meest intens. Dit fenomeen kan zowel het soort als de hoeveelheid voedsel die we eten beïnvloeden.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Judith Baird, Nutrition Innovation Centre for Food and Health (NICHE), Ulster University, Noord-Ierland, VK, en collega’s. Het doel was om het verband tussen energie-inname (EI) tijdens de avond en totale EI en voedingskwaliteit te onderzoeken.

Het team selecteerde een groep van 1177 volwassenen in de leeftijd van 19-64 jaar uit de Britse National Diet and Nutrition Survey, met gebruikmaking van gegevens over de jaren 2012-2017. De enquête, die in 2008 begon, verzamelt gedetailleerde informatie over de voedselconsumptie, de opname van voedingsstoffen en de voedingsstatus van de algemene Britse bevolking van 18 maanden en ouder door elk jaar een representatieve steekproef van ongeveer 1000 deelnemers te verzamelen.

De proefpersonen werden gegroepeerd in kwartielen (4 gelijke groepen van 25%) op basis van het aandeel van hun dagelijkse EI dat na 18.00 uur werd geconsumeerd, van de laagste met minder dan 31,4% tot de hoogste waarvan de avondconsumptie goed was voor meer dan 48,6% van hun EI. De voedingskwaliteit werd beoordeeld door het scoren van de voedingsdagboeken die door de deelnemers werden bijgehouden met behulp van de Nutrient Rich Food Index, die voedingsmiddelen classificeert en rangschikt op basis van de verhouding van belangrijke voedingsstoffen die ze bevatten in verhouding tot hun energie-inhoud.

Over de hele steekproefgroep leverde eten ‘s avonds gemiddeld bijna 40% (39,8%) van de dagelijkse EI. De auteurs vonden een significante variatie in de totale EI tussen de verschillende kwartielen, waarbij individuen in het laagste kwartiel van avond EI in totaal minder calorieën consumeerden gedurende de dag dan die in de andere drie kwartielen.

De kwaliteit van het dieet verschilde ook tussen de kwartielen. De deelnemers die ‘s avonds het grootste deel van hun EI consumeerden, scoorden significant slechter op de Nutrient Rich Food Index dan die in de rest van de steekproefgroepen.

De auteurs zeggen: “Onze resultaten suggereren dat het consumeren van een lager aandeel van EI in de avond geassocieerd kan zijn met een lagere dagelijkse energie-inname, terwijl het consumeren van een groter deel van de energie-inname in de avond geassocieerd kan zijn met een lagere voedingskwaliteitsscore.”

Persbericht EUROPEAN ASSOCIATION FOR THE STUDY OF OBESITY