Lage luchtvochtigheid verhoogt het COVID-risico

Een studie in juni gericht op de regio Greater Sydney tijdens de vroege epidemische fase van COVID-19 vond een verband tussen een lagere luchtvochtigheid en een toename van de overdracht van de gemeenschap. Nu bevestigt een tweede studie in augustus door hetzelfde team het risico. De studie is vandaag gepubliceerd in Transboundary and Emerging Diseases.

Het onderzoek onder leiding van professor Michael Ward, een epidemioloog aan de Sydney School of Veterinary Science aan de University of Sydney, en twee onderzoekers van onze partnerinstelling Fudan University School of Public Health in Shanghai, China, is de tweede peer-reviewed studie van een relatie tussen weersomstandigheden en COVID-19 in Australië.

“Deze tweede studie draagt ​​bij aan een groeiend aantal bewijzen dat vochtigheid een sleutelfactor is in de verspreiding van COVID-19”, zei professor Ward.

Lagere luchtvochtigheid kan worden gedefinieerd als “drogere lucht”. De studie schatte dat bij een daling van 1 procent in relatieve vochtigheid, COVID-19-gevallen met 7-8 procent zouden kunnen toenemen. De schatting is ongeveer een tweevoudige toename van COVID-19-meldingen voor een daling van 10 procent in relatieve vochtigheid.

“Droge lucht lijkt de verspreiding van COVID-19 te bevorderen, wat betekent dat tijd en plaats belangrijk worden”, zei professor Ward. “Accumulerend bewijs toont aan dat het klimaat een factor is in de verspreiding van COVID-19, waardoor de kans op uitbraken van seizoensgebonden ziekten toeneemt.”

Professor Ward zei dat er biologische redenen zijn waarom vochtigheid belangrijk is bij de overdracht van virussen in de lucht.

“Als de luchtvochtigheid lager is, is de lucht droger en worden de aerosols kleiner”, zei hij, eraan toevoegend dat aerosols kleiner zijn dan druppeltjes. “Als je niest en hoest, kunnen die kleinere besmettelijke aerosolen langer in de lucht blijven hangen. Dat vergroot de blootstelling voor andere mensen. Als de lucht vochtig is en de aerosolen groter en zwaarder zijn, vallen ze en raken ze sneller oppervlakken.

“Dit suggereert de noodzaak voor mensen om een ​​masker te dragen, zowel om te voorkomen dat besmettelijke aërosolen in de lucht ontsnappen in het geval van een besmettelijk individu, als blootstelling aan besmettelijke aërosolen in het geval van een niet-geïnfecteerd individu,” zei professor Ward.

Belangrijkste bevindingen
Aanvullend bewijs van de COVID-19-epidemie in Sydney heeft bevestigd dat gevallen verband houden met vochtigheid
In verschillende regio’s van Sydney werd een verminderde luchtvochtigheid gevonden die consequent verband houdt met een toename van gevallen
Hetzelfde verband werd niet gevonden voor andere weersfactoren – regenval, temperatuur of wind
De klimatologische omstandigheden die de verspreiding van COVID-19 bevorderen, vormen een uitdaging voor de volksgezondheid.

Persbericht Universiteit van Sydney