Stress tijdens de zwangerschap is in verband gebracht met de darmflora

Moeders die in hun zwangerschap onderhevig waren aan chronische stress krijgen baby’s met een veranderde samenstelling van het geheel van micro-organismen in de darmen (darmflora, darm-microbioom). De studie stelde stress vast via de niveaus van het hormoon cortisol, ook wel bekend als het ‘stresshormoon’. De resultaten werpen meer licht op het verband tussen zwangerschapsstress en de groei en de gezondheid van baby’s.

Auteur en onderzoeker Anna Aatsinki: “We konden aantonen dat maternale chronische psychische problemen en verhoogde haarcortisolconcentraties tijdens de zwangerschap geassocieerd zijn met wel de samenstelling maar niet met de diversiteit van de darmflora”.

Om de mate van stress vast te stellen analyseerden de onderzoekers gedurende meerdere maanden de concentraties van het stresshormoon cortisol in het haar. Verder werden op drie tijdstippen de symptomen van de moeder tijdens de zwangerschap in kaart gebracht. Met sequentiebepaling (sequencing) werd de darmflora van de zuigelingen geanalyseerd toen de baby’s 11 weken oud waren.
Belangrijkste bevindingen

– Bij zuigelingen komen zowel Proteobacteria als Lactobacillus veel voor.
– Chronische prenatale psychische problemen hangen samen met een hogere hoeveelheid bacteriën van het genus Proteobacteria. In dit genus komen soorten voor die ontstekingen kunnen veroorzaken die het risico op ziekten op latere leeftijd verhogen.
– Zwangerschapsstress hangt samen met een verminderde hoeveelheid van het bacteriegeslacht Akkermansia. Van Akkermansia-bacteriën is bekend dat ze bij volwassenen de gezondheid bevorderen.
– Lage cortisolconcentraties hangen samen met verhoogde hoeveelheden Lactobacillus. Lactobacillus-bacteriën hebben een gunstig effect op de gezondheid.
– Het omvangrijke onderzoek bevestigt de bevindingen uit eerdere proefdierstudies en twee eerdere, kleinere onderzoeken bij mensen.
– Er kan geen uitspraak worden gedaan over de oorzaak-gevolg-relatie: het is dus niet duidelijk of stress de darmflora beïnvloedt of andersom.

Dick Schrauwen (samenvatting van https://tinyurl.com/y9ehsaku)

Publicatie
De studie maakt deel uit van het FinnBrain-onderzoeksproject (https://sites.utu.fi/finnbrain/en/) van de Universiteit van Turku en is gepubliceerd in het tijdschrift `Psychoneuroendocrinology` (https://tinyurl.com/y8pl8f6d)

Darmflora, microbioom: https://tinyurl.com/yb3gwl2b

Sequencing: https://nl.wikipedia.org/wiki/Sequencing