Greenpeace viert het afsluiten van de Dakota Access Pipeline

In antwoord op het bevel van de Amerikaanse districtsrechtbank voor het District of Columbia tot sluiting van de Dakota Access Pipeline, zei Greenpeace USA Climate Director Janet Redman:

“Vanaf het begin hebben gemeenschappen die getroffen zijn door de voorgestelde Dakota Access Pipeline, met name de Standing Rock Sioux-stam, bevestigd dat de bouw ervan een ramp zou zijn – en nu hebben de rechtbanken veel van dezelfde vragen gesteld. Deze sluiting is een enorme overwinning voor de moedige leden van de stam en hun geallieerde activisten die vochten om hun land, hun water en hun recht op een gezonde en veilige toekomst te beschermen. Dit is zowel een overwinning voor de mensenrechten en de inheemse soevereiniteit als voor het klimaat.

“De Dakota Access Pipeline van Energy Transfer en andere ecologisch roekeloze infrastructuurprojecten voor fossiele brandstoffen zullen miljardairs alleen maar rijker maken terwijl de rest van ons lijdt. De uitspraak van vandaag – op de hielen na de overwinning van de Atlantic Coast Pipeline – kan een ramp zijn voor olie- en gasmanagers die willen profiteren van de rampzalige klimaatcrisis, maar het is een enorme overwinning voor degenen onder ons die zich inzetten voor een leefbare wereld. Een rechtvaardige overgang naar hernieuwbare energie is niet alleen de toekomst, het is de enige verantwoorde keuze voor vandaag.

“De afgelopen 24 uur hebben een luide en duidelijke boodschap gestuurd naar fossiele-brandstofbedrijven die zich nog steeds inzetten voor het aanleggen van gevaarlijke pijpleidingen – de toekomst is niet van jou.”