Video – Bayer vs de bijen

Al meer dan twee decennia waarschuwen experts voor de negatieve effecten van neonicotinoïden, met een hele reeks onderzoeken over dit onderwerp. Het lijkt erop dat de industrie, geholpen door de autoriteiten, erin is geslaagd elk verbod op deze stoffen jarenlang uit te stellen. Studies tonen aan dat neonicotinoïden niet alleen ongedierte doden, maar ook bijen en andere nuttige insecten. De Nederlandse toxicoloog Henk Tennekes herkende als een van de eersten het probleem.

Hij gelooft dat neonicotinoïden de meest giftige insecticiden zijn die ooit zijn geproduceerd. Hij ontdekte in 1991 een onderzoek dat door Bayer zelf was uitgevoerd, waarbij werd vastgesteld dat een bepaalde neonicotinoïde een negatief effect had op het zenuwstelsel van een vliegsoort. Deze effecten zouden “onomkeerbaar” zijn. Tennekes confronteerde het bedrijf vervolgens met zijn bevindingen. Hij was verbaasd over de reactie: “Bayer beweert nu”, zegt hij, “dat de binding van kritische receptoren in het zenuwstelsel door neonicotinoïden omkeerbaar is. Dus ze zijn in tegenspraak met de resultaten van hun eigen onderzoek … Als ze hadden nagedacht over de impact van deze stof, hadden ze het van de markt moeten halen. ‘

Wetenschappers in Frankrijk analyseerden ook de massale bijensterfte en identificeerden eveneens een insecticide van Bayer als de boosdoener. Toxicoloog Jean-Marc Bonmatin onthult hoe het bedrijf vervolgens probeerde de publicatie van de resultaten te voorkomen. Ondertussen ontdekten toxicologen in Japan dat neonicotinoïden ook andere wezens schaden, zoals vissen en rivierkrabben. Ook daar probeerde Bayer de publicatie te onderdrukken.