Verbod op roken in auto’s in Nieuw Zeeland

Duizenden kinderen zullen gezondere longen krijgen nadat het verbod van de regering om in auto’s met kinderen te roken een wet wordt, zegt adjunct-minister van Volksgezondheid Jenny Salesa. Dit komt na de derde lezing mbt een rookvrije omgeving (roken in motorvoertuigen met kinderen) wetsvoorstel eerder op de dag.

“Deze wet maakt het een overtreding om te roken in een motorvoertuig dat iemand jonger dan 18 jaar vervoert. We doen dit omdat kinderen bijzonder kwetsbaar zijn voor de schadelijke effecten van passief roken vanwege hun kleinere longen, hogere ademhalingsfrequentie en meer onvolgroeide immuunsystemen.

“We weten dat passief roken zich kan ophopen in voertuigen, zelfs met de ramen open. Dat vormt een onaanvaardbaar risico voor kinderen die nooit hebben gevraagd om te worden blootgesteld aan tweede rook en een vechtkans verdienen voor een leven met gezonde, schone longen.

‘Onze regering wil van Nieuw-Zeeland de beste plek ter wereld maken om een ​​kind te zijn. We boeken vooruitgang in de richting van dat doel door de belangen van kinderen voorop te stellen.

“Wanneer de wet van kracht wordt, zal de politie naar eigen goeddunken boetes van $ 50 kunnen opleggen voor degenen die in auto’s roken met kinderen, of om waarschuwingen te geven of mensen door te verwijzen naar de ondersteuningsdiensten. Dit komt overeen met onze gezondheidsbenadering.

“Nieuw-Zeeland sluit zich aan bij Australië, Finland, het VK, de meeste Canadese provincies en enkele Amerikaanse staten, om roken in auto’s met kinderen te verbieden. Deze vooruitstrevende nieuwe wetgeving zet ons werk voort naar het ambitieuze doel van Nieuw-Zeeland, Smokefree 2025.

“Het is tien jaar geleden sinds de Commissie Māori-zaken heeft aanbevolen dat Nieuw-Zeeland het verbod op roken in voertuigen met kinderen moet onderzoeken, en het is deze regering die ervoor zorgt.

“Vapen in auto’s met kinderen zal ook worden verboden zodra het wetsvoorstel voor rookvrije omgevingen en gereguleerde producten (vapen) door het parlement is aangenomen.” zei Jenny Salesa.