Overmatige koffieconsumptie kan leiden tot verhoogd risico op bepaalde ziekten

Cappuccino, latte of zwarte koffie is één van de meest geconsumeerde dranken ter wereld.

Maar of het nu goed of slecht is voor uw gezondheid, kan door genetica worden opgehelderd, zoals uit een eerste studie van het Australian Centre for Precision Health van de University of South Australia blijkt dat overmatig koffiegebruik de gezondheid kan schaden.

Met behulp van gegevens van meer dan 300.000 deelnemers aan de UK Biobank onderzochten wetenschappers verbanden tussen genetisch gemodificeerde gewone koffieconsumptie en een volledig scala aan ziekten, waarbij ze ontdekten dat te veel koffie het risico op artrose, artropathie (gewrichtsaandoening) en obesitas kan vergroten.

In eerder onderzoek, uitgevoerd door professor Hyppönen en zijn team, werden zes kopjes koffie per dag beschouwd als de bovengrens van veilig consumeren.

Deskundige genetische epidemioloog, UniSA’s professor Elina Hyppönen, zegt dat het begrijpen van alle risico’s die verbonden zijn aan de gebruikelijke koffie inname zeer grote gevolgen kan hebben voor de volksgezondheid.

“Wereldwijd drinken we elke dag ongeveer drie miljard kopjes koffie, dus is het  logisch om de voor- en nadelen hiervan voor onze gezondheid te onderzoeken”, zegt professor Hyppönen.

“Meestal worden de effecten van koffieconsumptie onderzocht met behulp van een observationele benadering, waarbij vergelijkingen worden gemaakt met niet koffiedrinkers. Maar dit kan misleidende resultaten opleveren.

“In deze studie gebruikten we een genetische benadering – genaamd MR-PheWAS-analyse – om de echte effecten van koffieconsumptie tegenover 1117 klinische aandoeningen vast te stellen.

“Onze resultaten suggereren geruststellend dat gematigd koffie drinken meestal veilig is.”

“Maar het toonde ook aan dat de gebruikelijke koffieconsumptie de risico’s van drie ziekten verhoogde: artrose, artropathie en obesitas, wat aanzienlijke pijn en lijden kan veroorzaken bij mensen met deze aandoeningen.”

Professor Hyppönen zegt dat de prevalentie van deze aandoeningen in Australië en over de hele wereld laat zien hoe belangrijk het is om mogelijke oorzaken en beïnvloeden van de ziekten te achterhalen.

“Overmatige koffieconsumptie kan leiden tot een verhoogd risico op bepaalde ziekten”, zegt professor Hyppönen.

“Voor mensen met een familiegeschiedenis van artrose of artritis, of voor degenen die zich zorgen maken over het ontwikkelen van deze aandoeningen, zouden deze resultaten een waarschuwende boodschap moeten zijn.

“Het lichaam verzendt over het algemeen krachtige berichten met betrekking tot koffieconsumptie, dus is het absoluut noodzakelijk dat individuën ernaar luisteren bij het consumeren van koffie.

“Hoewel deze resultaten in veel opzichten geruststellend zijn in termen van het algemeen koffieverbruik, is de boodschap die we altijd moeten onthouden: koffie met mate consumeren – dat is de beste gok om ook van je koffie en een goede gezondheid te genieten.”

Opmerkingen voor redacteuren:

• Arthropathie, de meest voorkomende vorm van artritis, treft één op de zeven Australiërs en meer dan 54 miljoen volwassenen over de hele wereld.

• Artrose (een chronische en progressieve artropathie die vooral de handen, ruggengraat en gewrichten zoals heupen, knieën en enkels treft) treft naar schatting één op de elf Australiërs en 300 miljoen mensen wereldwijd.

• Obesitas neemt wereldwijd toe, met bijna 40 procent van de volwassenen met overgewicht en 13 procent met obesitas. In Australië heeft 67 procent van de Australische volwassenen overgewicht of obesitas.

Vertaling: Andre Teirlinck