Voedingspatroon en voeding hebben een diepgaand effect op de darmflora

Onderzoekers van de George Washington University en het National Institute of Standards and Technology hebben de huidige verkenningen met betrekking tot voeding en het darmmicrobioom geevalueerd.

Voeding en het voedingspatroon hebben een diepgaand effect op de microbiële samenstelling van de darmflora die op zijn beurt weer van invloed is op een reeks metabolische, hormonale, en neurologische processen, volgens een literatuurstudie door wetenschappers van de George Washington University (GW) en het National Institute of Standards and Technology (NIST). Het artikel is gepubliceerd in Nutrition Reviews.

Tot voor kort was het menselijk microbioom een onderbelicht gebied qua studie met betrekking tot nieuwe strategieën om ziektes te diagnosticeren en te behandelen. De prevalentie van ziektes die verstoring van de darmflora kunnen omvatten is toegenomen, en er is momenteel geen consensus in de wetenschappelijke wereld over wat men verstaat onder een ‘gezond darmmicrobioom’.

Het review van de GW en het NIST beoordeelde systematisch het huidige begrip van de interacties tussen voeding het de darmflora bij gezonde volwassenen.

“Naarmate we meer te weten komen over de darmflora en voeding, leren we hoe invloedrijk deze zijn ten opzichte van elkaar en, misschien meer centraal gericht op de algemene gezondheid, over de rol die beiden spelen bij preventie en behandeling van ziektes”, aldus Leigh A. Frame, PhD, MHS, program director van het Integrative Medicine Programs aan de GW School of Medicine en Health Sciences.

Door hun review, ontdekten de auteurs dat de bidirectionele relatie tussen voeding en het darmmicrobioom meer naar voren komt, naarmate meer onderzoek wordt uitgevoerd over hoe microbiota zowel macro- als micronutriënten benutten en produceren. De auteurs ontdekten dat onderzoek zich voornamelijk heeft gericht op de voordelen van voedingsvezels, welke dienen als brandstof voor de darmflora, en ook dat, in contrast, eiwitten een microbieel eiwitmetabolisme promoten en mogelijk schadelijke bijproducten in de darmen die het risico van negatieve gevolgen voor de gezondheid vergroten.

“Dit review legt bloot dat de huidige voor ons beschikbare meetinstrumenten niet effectief zijn om de microbiële en moleculaire signaturen, die kunnen dienen als robuuste indicatoren voor gezondheid en ziekte, te kunnen identificeren”, zegt Scott Jackson, adjunct assistent professor of clinical research en leadership aan het SMHS en hoofd van het Complex Microbial Systems Group aan het NIST.

De auteurs suggereren dat toekomstig onderzoek rekening moet houden met individuele reacties op het voedingspatroon, en hoe de darmflora reageert op interventies qua voedingspatroon, en ook de nadruk moet leggen op de functie van de darmflora (wat deze doet), en niet alleen de samenstelling (wat er is).

vertaling: Arnoud